Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Ryhmä metsässä

Tällainen varsin runsas tummahelttaisten sienten ryhmä löytyi tänään Espoosta kuivasta kangasmetsästä. Omannäköisiä sieniä, mutta en ole kuitenkaan ollenkaan varma määrityksestä. Vahvin ehdokas tuntuisi olevan risumadonlakki (Psilocybe medullosa), mutta Funga Nordica sanoo sitä selvästi pienemmäksi sieneksi (vain 1-2 cm). Tässä oli yli 3 cm leveitäkin lakkeja, ja jotenkin suht rotevia sieniä. Lakin pinta vaikutti sen verran limaiselta, että lahokat olisin sulkemassa nyt pois. Mitä mieltä ollaan?

Tuossa oikean puoleisimmassa näkyy jalan kuviointi joka tuo mieleen parvilahokan. Löysin “samaa” sekametsästä viime viikolla ja aikani arvottuani päädyin parvilahokkaan

En ole ennen löytänyt parvilahokkaa muualta kuin hakkeelta ja siellä se on vähän erioloinen, mutta lajista mainitaan että se on väritysten puolesta aika monimuotoinen. Tuo jalan kuviointi taitaa kuitenkin olla se yhdistävä tuntomerkki.

Olisin itsekin parvilahokan kannalla. Risumadonlakin värimaailma on mielestäni ruskeampi sekä päältä että alta, ja lakki voimakkaammin läpisäteinen. Sillä voi kyllä jalassa olla samankaltaista kuviointia kuin parvilahokalla. Kun löysin risumadonlakkeja ekaa kertaa, ei sytyttänyt mitä mahtaisivat olla. Alkuun yhtenä vaihtoehtona kävi mielessä juuri parvilahokka.

Kiitos! Parvilahokkakin tulee sen verran harvoin vastaan ettei se ollut nyt mielessä, mutta kyllähän tuo itiöemien suuri määrä sopii siihen hyvin, ja lisäksi FTE:n parvilahokkakuva oli kyllä hyvin osuva tähän lajiin. Makukin oli jonkin verran karvas, mikä edelleen sopii parvilahokkaan.