Sklerootio?

Reilut kolme viikkoa sitten 17.10 löysin maapuun (pihlaja) alapinnalta Kuvan 1 limasieniä, jotka saattavat olla jotakin Trichioita limakkovaiheessaan.

Sitten tulivat kovat pakkaset, jotka jatkuivat kahden viikon ajan. Enimmillään pakkasta oli -15 astetta. Kuvasta 2 näkyy limasienen tilanne pakkasen aikana, kuva on otettu 19.10. Limasienen pinta on mennyt mustaksi ja ryppyiseksi. Tuolloin ajattelin, että limasieni tuli elämänsä päähän.

Viime viikon loppupuolella sää lauhtui reilusti plussan puolelle. Kävin huvikseni katsomassa limasientä pari päivää sitten 7.11. Limasieni oli jälleen voimissaan ja entistä ehompi, Kuva 3.

Rankkasateet ja auringon paahde tuhoavat limasienten limakkoja. Kova pakkanen ei näköjään tuhoakaan limasientä. Onkohan kuvan 2 limasieni sklerootio, joka lepäilee kovan pakkasen aikana vai mistä mahtaa olla kyse? Voiko kaikilla limasienilajeilla olla huonoissa olosuhteissa sklerootiovaihe?


Kuva 1


Kuva 2


Kuva 3

Limasienet kestävät kyllä pakkasta. Limakkoja on laitettu jopa nestemäiseen typpeen ilman mitään vaikutusta. Jatkavat siitä mihin jäivät kun sulavat. Sklerootiot on vähän toinen juttu mutta en itsekään tunne asiaa kovin hyvin. Tästäkään asiasta ei ehkä tiedetä kovin paljoa, tai jos löydät jotain selvitystä niin postaa tänne linkki, kiinnostaisi lukea asiasta.

Enpä ole minäkään löytänyt sklerootioista kunnon selvityksiä.
ihmettelen vaan tuota “kuolleista herännyttä” limasientä. Kova pakkanen ei niitä tapa, mutta esimerkiksi auringonpaahde saattaa pysäyttää limasienen kehityksen lopullisesti.

Hei,

sklerootio on limakkopahka. Käsittääkseni epäsuotuisissa oloissa siis esim. kelien äkkiä lämmetessä, limakko vetäytyy tiiviiksi pahkaksi ja jatkaa eloaan, kun kelit taas ovat suotuisampia.

Olen nähnyt sklerootioita joitain kertoja, ne ovat olleet punaisia tai keltaisia ja löytyneet karikkeelta tai esim. kantojen juurelta. Kaipa niitä voi olla muunkin värisiä, koska limakkojakin on. Se väri varmaan voimistuu, kun kosteutta haihtuu. Tämä siis on minun käsitykseni asiasta, en ole edes satavarma, olenko käsittänyt asian oikein.

Tuossa toisessa kuvassa ei ole kyse sklerootiosta vaan ilmeisesti jäätyneistä pesäkkeistä.

t: Marja

Kiitos Marja kommentista. Joskus jäätyneet pesäkkeet heräävät kummasti henkiin, kun sää sopivasti lauhtuu, kuten tässäkin tapauksessa.
Puolen metrin päässä näistä jäätyneistä ja elpyneistä olivat tämän kuvan kaksi punaista sklerootiota. Ensi keväänä yritän selvittää mitä niistä tulee.

Vesisadekin voi siis tuhota limasienen mutta entä lumisade, jos se sataa sienen päälle?

Hei,

vesisade/lumi ei tuhoa jo kypsynyttä limasientä. Osunut vesipisara vain rikkoo sen rakenteita ja itiöt pääsevät leviämään, mikä on tietenkin tarkoituskin.

Kehittyvillä limasienillä tilanne voi olla toinen, jos ne ovat joutuneet/erehtyneet alkamaan tuottaa pesäkkeensä sateelle alttiille paikalle. Luulisin, että riippuen kehitysvaiheesta, lumi ei aina ole ihan niin haitallista kuin rankkasade-voi vaikka vetäytyä skleroksi. Monet limasienet asettuvatkin paikoille, jotka eivät ole ihan pahiten alttiita sateelle esim. maapuiden alapinnoille.

Muistutukseksi vielä: limasieni ei ole sieni vaan eläin, joka lisääntyy itiöillä. Itse asiassa sen elämänkierto päättyy itiöpesäkkeiksi.

t: Marja