Tässä lienee sitten edellä mainittu ruskotuhkelo. Rehevässä kuusimetsässä lehmien lantaläjien saaristossa, tässä toki koivunkannon kainalossa.
Kuuminainen Pori 4.9.2022
Ei ole ruskotuhkelo, pintarakenne ja piikit eivät sovi. Ruskotuhkelolla on miltei sileä pinta pehmeätuhkelon tapaan. Onko tuo siis siirretty kuvausta varten? Jalkaosa olisi myös hyödyllinen tieto.
Yksittäisten tuhkeloiden määrittäminen on hankalaa kun ei näe itiöemiä eri kehitysvaiheissa. Itiötieto on myös usein suureksi avuksi. Tämä voisi olla nuori tummatuhkelo, mutten ole varma. Tummatuhkelot kasvavat usein ryhmissä joissa on eri-ikäisiä itiöemiä. Voin laittaa pari kuvaa avuksi mutta just nyt en ehdi.
Kyllä tuo oikeanpuoleinen on ihan kasvupaikallaan, en koskenut, vasemmanpuoleinen kasvoi pienen matkan päässä.
Kyllä nämä ovat mielestäni nuoria tummatuhkeloita.
Ok, kiitos …
Tässä pari kuvaa tummatuhkeloista. Ihan pikkuisena kovasti “pitkäkarvainen”
Nuorena voi olla tumma tai vähän vaaleampi. Vaaleat alkaa näyttämään jo vähän hakamaatuhkeloilta jotka on kuitenkin miltei valkoisia myös karvoista.
“Karvat” sitten irtoavat keskeltä lähtien ja jäljelle jää ruutukuoppaa. Samaa kuoppaa jää myös känsätuhkelolle mutta känsätuhkelolla ei ole “karvoja” vaan niitä “känsiä”.
Ruskotuhkelolla ja pehmeätuhkelolla ei ole mitään ruutukuoppia vaan aluksi ohuita harvoja karvoja jotka sitten irtoavat ja jäljelle jää sileää pintaa. Tyypillisinä monet tuhkelot ovat ns. ittensä naköisiä ja sikäli “helppoja” mutta paljon tulee vastaan myös hankalia tapauksia koska monet tuhkelot ovat kovasti muuntelevia ja kannattaa pitää mielessä myös ryhmätuhkelo joka on todella monimuotoinen.