Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Suo- vai siniukonkorento?

Ikivanha kuva 70-luvulta Tampereen Koukkurahkalta on alkanut askarruttaa. Suoukonkorennoksi arvelen, löytyykö vahvistusta / vaihtoehtoa? Päivämääräkin jäänyt unholaan.

Tosi hankala lajipari! Oma näkemykseni kallistuu kuitenkin enemmän siniukonkorennon puolelle. Tässä muutamia perusteita näkemykselleni:

 1. Koiraan selkäpuolen 3. jaokkeen, näin sivukuvassa näkyvä, vaalea kuvio näyttää varsin teräväkärkiseltä. Suoukonkorentokoiraalla kuvio olisi enemmän “levinnyt”.
 2. Naamassa näkyvä musta sauma näyttää kapenevan reunoja kohti. Suoukonkorennolla sen pitäisi olla melko tasaleveä. Tämä ei kuitenkaan ole mikään kaikkiin tapauksiin sopiva sääntö ( Minultakin löytyy kuvia tästä säännöstä poikkeavasta yksilöstä, jonka Sami Karjalainen on kuitenkin vahvistanut suoukonkorennoksi).
 3. Naaraan keskiruumiin juovat näyttävät melko kellertäviltä. Myös takaruumiin kuvioinnissa on osittain kellertävyyttä havaittavissa. Omien harvojen havaintojeni ja kuvieni pohjalta suoukonkorentonaaraan vaalea kuviointi on hyvin tasalaatuista ja lähes kauttaaltaan “kylmän” valkeanharmaata.
  Menemättä tämän pitemmälle, niin tässäpä nyt kuitenkin joitain näkemyksiä. vähintäänkin keskustelun avaamiseksi.
  .

Harrilta hyvä avaus.

 1. Samaa mieltä tästä kohdasta, siitä voisi kuvitella näkevänsä sen bumerangin terävämmän pään.

 2. Kyllä tuosta kuvasta taitaa olla tällainen kapeneminen havaittavissa, mutta heijastumatkin voivat tehdä tepposet.

 3. Kyllä niitä reippaasti keltaisiakin kuvioita näkee naarailla, mutta vaihtelua on kokemukseni mukaan melkoisesti.

 4. Mielestäni koiraan keskiruumiin sivujuovat eivät ole tasapaksut, vaan erinomaisen tyypillisen malliset siniukonkorentoa ajatellen.

 5. Costa on mielestäni keltainen koiraalla.

Minäkin olen enemmän siniukonkorennon kannalla, mutta tämä lajipari on vaikea.