Suomen ja pohjoisen Itämeren valaista

Kirjoitin oheisen dokumentin 25 vuotta sitten, nyt voisi olla vihdoin aika päivittää se. Eli erityisesti kaikki havainnot 1997-2022 kiinnostavat samoin kuin pyöriäisseurannan tulokset - mistähän ne saisi luettavaksi?

Tuoreemmista havainnoista on muistissa pullokuonodelfiinit Suomenlahdella, 3 kpl 20.5 - 12.6.2020, aluksi Kemiön vesialueilla, mistä ne liikkuivat itään, viimeinen havainto Suomen vesiltä 12.6. jonka jälkeen ne siirtyivät Venäjän puolelle. Saaristomerellä liikkui marraskuusssa 2006 kaksi valkokuonodelfiiniä jotka hukkuivat kalaverkkoihin.

SUOMEN JA POHJOISEN ITÄMEREN VALAAT.pdf (40,7 Kt)

Ja 2016 oli Öölannin vesillä maitovalas

Laji.fi:ssa on n. 60 yleisöhavaintoa tältä vuosituhannelta, en tiedä onko tässä kyse ko. seurannasta: https://laji.fi/observation/map?target=MX.47025&countryId=ML.206

Suomen valashavaintoihin liittyy läheisesti myös tulkinta siitä, mitkä lajeista on katsottu kuuluviksi Suomen lajien luetteloon. Tällä hetkellä suomalaiseksi lajiksi on merkitty ainoastaan pyöriäinen Phocoena phocoena.

Havaintoja Suomen aluevesiltä on vuosien ja vuosikymmenten mittaan kertynyt ainakin pullokuonodelfiinistä Tursiops truncatus, belugasta eli maitovalaasta Delphinapterus leucas, lahtivalaasta Balaenoptera acutorostrata ja ryhävalaasta Megaptera novaeangliae. Mitään näistä ei kuitenkaan ole katsottu kuuluviksi Suomen lajistoon.

Muissa eliöryhmissä käytäntö on toinen. Esimerkiksi linnuilla jokainen maalle uusi laji on saman tien Suomen lajiluettelossa. Kivikkosatakieli Irania gutturalis havaittiin ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 2021 ja on nyt merkitty suomalaiseksi lajiksi.

Vaikuttaakin siltä, että lajien suomalaisuuden kriteerit ovat erilaiset eri eliöryhmissä. Tämä ei ole sinänsä yllättävää kun tietää, että myös eri eliöryhmien suomenkielisistä nimistä päättävät nimistötoimikunnat työskentelevät paljolti toisistaan välittämättä. Tuloksena on samoja nimiä eri eliöille, sellaisia kuin suutari, isokultiainen, kirjokehrääjä ja pikkukiitäjä.

Suomalaisten nisäkäsharrastajien ylläpitämässä nyky Suomen lajiluettelossa kaikki Suomen aluevesillä havaitut lajit on katsottu kuuluviksi Suomen lajien luetteloon. Tämä on ollut vallitseva käytäntö jo lähes koko 2000 - luvun ajan.

Käsittääkseni nuo ovat juuri niitä havaintoja, kiitos linkistä. Täytyy jostain kaivaa esiin myös varsinainen raportti asiaan liittyen.

Linnuissakin on monenlaisia suomilistoja kun RK:lla on kategoriat A - E johon Suomessa tavatut lajit luokitellaan.

Laji.fin kannalta olennaista olisi että kaikille lajeille joista havaintoja on ilmoitettu olisi taksoni tietokannassa. Näitä havaintoja ja lajeja voidaan sitten luokitella miten kulloinkin halutaan. Jos taksonit puuttuu ei listaukset onnistu kun haut hakee vain taksoneita. Sama ongelma kaikissa eliöryhmissä. Tähän piti tulla korjausta mutta hanke on varmaan haudattu. Hankaloittaa todella paljon erilaisten suomilistojen ja myös omien listojen ylläpitoa.

Ja löytyihän sekin, tässä dokumentissa on hyvin esitettynä nykytilanne.

Nisäkäslajeista on vastaavat listat eli
kategoria A : “Nykysuomessa tavatut luonnonvaraisiksi luokitellut nisäkäslajit”
kategoria B: “Toista maailmansotaa edeltävän Suomen luonnonvaraisiksi luokitellut lajit”
kategoria C: “Tarha- ja häkkikarkulaiset, jotka eivät ole muodostaneet luonnonvaraista populaatiota Suomeen”

Kategorioiden A, B, … merkitys on kuitenkin aivan eri linnuilla ja nisäkkäillä. Edes parhaan A-ryhmän määritelmä ei ole sama.

1 tykkäys