Syvällisemmät ohjeet iNaturalistin hyvään käyttöön? Onko jo jossain vai pitäisikö tehdä

Onko siis olemassa suomenkielellä ohjeita miten iNaturalistia käytetään optimaalisimmin, jotta havainnot tulevat mahdollisimman hyvin varmistetuksi ja päätyvät tieteelliseen käyttöön?

Asioita jotka pitäisi saattaa jokaiselle käyttäjälle tietoon jo alkuvaiheessa heti perusasioiden jälkeen:

-lisenssiasetusten säätö niin että kuvat menevät laji.fihin jotta sielläkin voi arvioida havainnon oikeellisuutta

Ensimmäisen kuvan/nauhoitteen jälkeen odottaminen sen aikaa että sovellus ehtii tehdä tarkan paikannuksen. Myös mahdollisesti tuplavarmistus sille että paikannus on mennyt oikein (mm. paikannushäiriöt).

Riippuen lajiryhmästä riittävän monesta kulmasta kuvaaminen, sekä esim. kasvualustan kuvaaminen laajemmin tai kasvuympäristöstä kuvan ottaminen. Jos osaamista, esim. lahottajasienen kasvualustan kertominen lajin tai suvun tarkkuudella.

Ohje siihen ettei heti vahvisteta jonkun toisen tekemää määritystä ellei itse asiaa tutkimalla päädytä samaan tulokseen

Mietintä onko laji vaarassa kokea häiriötä jos moni luontoharrastaja bongaa sen iNatin kautta. Tai kerättävien lajien kohdalla liian moni esiintymä joutuu kerätyksi (jotkut harvinaiset sienet esim.) → Havainnon sijainnin karkeistaminen

Muitakin asioita varmasti tulee vielä mieleen mutta nämä olisivat ainakin tärkeitä, jotenkin se pitäisi saada mahdollisimman monelle selkeästi tietoon. Joku sivu vaikka jonka voisi helposti linkata keskusteluihin. Joka näkyisi jo rekisteröityessä palveluun jne.

Yleisiä suomenkielisiä ohjeita iNaturalistin käyttöön löytyy täältä: Ohje · iNaturalist Suomi (tai iNaturalistin alalaidasta > Apua)

iNaturalistin mobiilisovellus antaa myös joitakin ohjeita ensimmäisellä käyttökerralla, mutta niihin emme voi vaikuttaa.

Ohjeissa haasteena on, että valtaosa ei koskaan lue niitä. Monet mainitsemistasi asioista ovat esillä mm. iNaturalistin foorumilla. Kokemuksen mukaan parhaiten uusia käyttäjiä voi ohjata parempaan havainnointiin ystävällisesti kommentoimalla, mutta tämä riippuu muiden vapaaehtoisten ehtimisestä.

Mikko / Lajitietokeskus