Tahrakääpä harmaalepällä?

Kuvasin tänään Pohjois-Pohjanmaalla Iissä jokisuiston harmaalepikossa tämän leppäpökkelöllä kasvaneen käävän. Tuntuu, että se pitäisi tuntea, mutta en löydä sopivaa lajiehdokasta. Pinnan nukkaisuus ja alapinnan ruskettuminen voisi sopia tahrakääpään, mutta kai tämä jokin muukin voi olla?


![IMG_9257raj|690x471]
(upload://hD0Kpo3kuzJnh3i2wUreXzMR1Lx.jpeg)

Hei Saara, ehdotan ylivuotista tikankääpää.

Kiitos. Tikankääpä minullakin on koko ajan ollut mielessä, mutta oliko tuo karvaisuus joka ei sopinut siihen… kääpäkirjassa todetaan sen olevan tasainen ja pehmeä. Mutta ehkä talven viima on saanut karvat pystyyn käävältäkin. :slight_smile:

Sama juttu minulla eli ykköskuvassa näyttää ihan tikankäävältä mutta sitten kolmosessa on niin takkukarvainen lakki ja tukeva itiöemä että tulee epävarmaksi lajista.

Taharakäävän hyvä tuntomerkki on se kun koskettaa/painaa kääpää niin aika nopeasti muuttuu tummemaksi…ihan selkeä reaktio on.

En oikein usko tahrakääpään. Yhtenä vaihtoehtona tuli mieleen lepänkääpä, jonka lakin pinta kyllä vanhana on karvaton, mutta nuorena nukkakarvainen. Mutta onko noin paljon? Nuoret itiöemät saattavat olla aika erikoisen näköisiä.