Talviperhosia

Terve,
eilen torstaina 16.12.2021 oli Turussa lämpimähkö päivä ja illallakin hieman nollan yläpuolella. Pilvet kaikkosivat mutaa palasivat myöhemmin. Otsalampun kanssa löytyi 2yks C.vacciniita puun vesoilla istumassa.
Yleisesti ottaen talven alku on ollut huono edellisvuosiin verrattuna. E.transversaa on ollut yksittäisiä yksilöitä kun se aiemmin on ollut dominoiva. E.defoliaria ja O.brumata ovat myös olleet melkein kadoksissa kuin viime vuonna niitä oli runsaasti, jälkimmäistä satoja. “Harvinaisemmista” lajeista Ph.meticulosa on ollut tavallista runsaampi ja C.rubiginosakin alkoi vahvasti mutta katosi alkusyksyn jälkeen. Syytä tähän vahvaan vaihteluun voi vain spekuloida.
Terveisin, ML

Johtuisiko siitä, että talvi alkoi 5 viikkoa viime vuotta aiemmin :slightly_smiling_face:? Ja 2020 ei oikeaa talvea edes ollut.

Kuvattuja talviperhosia Turku 17.12.

Äsken (19.12.2021 klo 20.50) tuli Espoon Lippajärvellä lenkillä metsässä lentävä perhonen vastaan. Yökkönen oli, voi olla vaccinii mutta vaikutelma oli vähän isommasta. Pakkasta oli tuolloin -1,9° jossain lähistön lämpömittarissa, ehkä Tapiolassa, ja omassa saman verran. Kuudelta oli vielä plussalla.

Istuskelevia vaccineita oli pari aiemmin viikolla jonain iltana.

Noiden rhamnien lisäksi tarkkailussa on talvehtijoita: urticae 70x dubitata 20x libatrix 15x io 4x siterata 1x.
Vacciniiita en muista tavanneeni tänä vuonna - liekö rari :grinning_face_with_smiling_eyes:?

Nyt 26.12. sittikset ovat 25 cm lumen peitossa! Turvallinen paikka. Varvuilla roikkuvathan voi nähdä vaikka koko talven lumesta huolimatta.

Millaisissa paikoissa tuo siterata talvehtii?

Olen kerran nähnyt kuvan jostain lohkareen alta muistaakseni. Mutta tämä löytyi luolasta yllättäen.

Terve,
tänään 13.1.2022 Turussa nosti föhn-tuuli iltalämpötilan +5-+6 C ja taivas oli pilvessä. Otsalampulla löytyivät vuoden ensimmäiset C.vacciniit (2yks) puiden rungoilta istumasta. Toinen oli varsin virkeäkin ja yritti kävellä pakoon valon häikäisyä. Hämähäkkeja oli myös jonkin verran liikkeellä.
ML

Tammikuinen siterata Raisio - parempi kuva.

1 Like

Terve,
kevät tulossa. Eilen 28.2.2022 iltapäivällä tuli epävarma havainto lentävästä perhosesta Helsingin Konalassa kaupan pihassa. Aurinko paistoi ja oli suht lämmintä. Otus oli oranssi ja havainto kesti vain hetken. Mahdollisesti P. c-album.
ML

1 Like

Turussa 1.3. lennossa nokkosperhonen. Levoton - ei kuvaa. Varhaisin lentohavaintoni ikinä mistään perhosesta!