Yöperhosten ilmestyminen 2020

Terve,
aloitan uuden ketjun yöperhosten ilmestymisestä tänä vuonna. Itse asiassa tänään 1.1.2020 oli ajankohtaan nähden hyvä perhospäivä. Keskipäivän kävelyllä Turun Halisten kosken yläpuolella Aurajoen rantapolulla vastaan käveli P.fuliginosan toukka. Illalla tein vielä kierroksen otsalampun kanssa ja silloin löytyi C.vaccinii (5yks) ja E.transversa (1yks).
Hyvää vuoden jatkoa, ML

1 tykkäys

Espoossa näkyi yksi C. vaccinii istuskelemassa illalla kun tarkistin tilanteen ohimennen kauppamatkalla.

Tänä iltana 850hPa:ssa on 10° lämmintä ja pinnallakin ehkä 5–7°. Näin lämpimällä perhoset varmaankin lentävät eivätkä istuskele.

1 tykkäys

@MLMLML eikö pilosariaa pitäisi alkaa Turusta etsiä?

Terve,
olen kyllä pitänyt silmällä viimeiksi tänä iltana. Sää oli lämmin (n. +4C), pilvinen ja vähätuulinen mutta Ph.pilosariaa ei näkynyt. Sen sijaan löytyi C.rubiginosa (1yks) ja C.vaccinii (6yks).
ML

2 tykkäystä

Terve,
tänään 8.1.2020 löysin Turusta Ph.pilosarian (1m) istumassa pihalampulla. Sää oli aika optimaalinen tammikuuksi, lämpötila illalla noin +5C, heikkoa tuulta, taivas pilvessä ja pientä sadetta. Pääsin kierrokselle vähän yli 7, mikä oli ehkä myöhäistä naaraiden suhteen, koska pimeys tuli jo pari kolme tuntia ennen. Keskityin katselemaaan puiden runkoja mutta toista yksilöä ei näkynyt, eikä muita makrojakaan tullut vastaan. Pari tikkumikroa oli myös liikkeellä. Saas nähdä mitä tuleva viikko tuo.
ML

4 tykkäystä

Terve,
syksyinen talvi jatkuu Tutun puolessa. Eilen 15.1. oli päivällä +8C ja +5C yöllä. Yöllä pilviä ei ollut paksulti, mikä ehkä hieman laski lämpötilaa. Kierroksella laskin 14 yks C.vacciniita istuskelemassa puiden ja pensaiden rungoilla. Tämän lisäksi näkyi otsalampun valossa yksi terhakkaasti lentävä pieni yökkönen, ilmeisesti myös C.vaccinii. Vallitsevat lämpötilat riittävät ilmeisesti hyvin perhosten lentoon yöllä.
ML

Vietin illalla pk-seudulla päälle kaksi tuntia ulkona lähinnä tammen runkoja katsellen. Aika märkää oli, muttei satanut. Puolukkapiiloyökkösiä näkyi kymmenkunta (muttei niinkään tammen rungoilla). Yksi oli lennossa. Lisäksi rungolla istunut C. siterata paljasti itsensä liikkumalla.

Yöllä näin unta että olin ripustanut syöttirysän, ja sieltä löytyi Noctua pronuba, toinen yökkönen nimeltään Sideria substrigata jonka työkaverini päästi karkuun, ja kolmas jota en muista tarkasti.

FB:ssä on eilen raportoitu Kouvolasta Cleora cinctaria pihavalolta. Hieman kaljuuntunut selkä viittaa kyllä sisällä lentelyyn.

Mikkelissä 16.01.2020 ensimmäinen liikenteessä ollut C. vaccinii pihavaahteran rungolla. Lämpöä klo 17 maissa 3,7 astetta. Eilen oli liki +6 astetta, mutta silloin ei vielä näkynyt.

3 tykkäystä

Terve,
viime aamuyönä oli +9C lämpöpulssi täällä Turussa. Tein tänään 21.1.2020 illalla kierroksen ja katselin puunrunkoja ja pensaiden vesoja. Tuloksena 1m yks Ph.pilosariaa koivun rungolta ja 6 yks C.vacciniita pensaiden varsilta. Lämpötila oli siinä +5C mutta tuuli oli aika hyytävä.
Ph.pilosaria oli ehkä viime yön lämpöpulssin seurauksena kuoriutunut, koska katsoin saman puun myös edellisenä iltana ennen lämpöpulssin tuloa ja silloin siinä ei ollut mitään.
ML

1 tykkäys

Terve,
eilen 2.2.2020 oli taas lyhyt lämmin jakso loppumassa Turussa. Päivän +5C jälkeen illalla klo 19 jälkeen oli lämpötila tippunut jo +2C mutta pilviä oli ja sadetta tihkutti hieman. Tänä aamuna oli jo aste pakkasta
Eilisen iltalenkin yllätys oli, että pihavaloilta ja puiden rungoilta löytyi 9yks Ph.pilosarian uroksia. Lentohalukkuutta ei näyttänyt enää olevan mutta jotkut hakivat kävellen sopivaa koloa mihin asettua. Näiden lisäksi pensaiden varsilta löytyi 4yks C.vacciniita.
Nyt taitaa tämä viikko olevan kylmää mutta tuleva viikonloppu voi taas olla keväisen lämmin. Mielenkiintoiset näkymät.
ML

1 tykkäys

Aikamoista.

Ruotsissa pilosaria on lennossa suunnilleen Tukholman korkeudella, ja A. marginaria on aloittanut aivan etelässä kuun vaihteen tienoilla (epämääräisesti, viisi havaintoa). A. marginaria taitaa olla vähän myöhäisempi laji. Turusta on nyt seitsemän erillistä havaintoa (15 yks.) sulkamittareita tammikuulta!

Terve,
Turusta vielä kaksi Ph.pilosaria-havaintoa lisää eiliseltä ja tältä illalta. Tänään vuoden ensimmäinen copulakin. En ihmettelisi enää vaikka Orthosiat ym:kin alkaisivat jo lentää.
ML

Nyt on myös Porkkalasta pilosaria-havainto, koiras lennossa (ei vielä laji.fi:ssä tätä kirjoittaessa).

Tammikuussa yhtenä yönä laitin syötit koska kyseiseltä kuulta ei ollut makroista havaintoja. 5 vacciniitä taisi olla ja yksi rubiginosa. Pilsuja en ole käynyt bongaamassa, muutama natu täytyy koittaa keväämmällä ettiä tästä lähinurkilta. Nyt en ole käynyt katselemassa, joskus kun on tuon nokkosperhosen helmikuussa havainnoinut. Toistaiseksi suosiolla odottelen kevättä.

1 tykkäys

Ja nyt Espoossakin kaksi Ph. pilosaria -koirasta, eilen 17.1. (KL, metsässä ) ja tänään (minä, pihavalolla). A. marginaria ei liene vielä liikkeellä, koska kukaan ei ole tunnustanut nähneensä.

1 tykkäys

Espoossa tänään 23.2. Phigalia pilosaria kopula. Marginariaa ei näkynyt. Näyttää menevän maaliskuulle sen aloitus.

1 tykkäys

Terve,
Turussa vielä tänään Ph.pilosaria-koiraita lennossa mutta vähemmän kuin viikko sitten. Saapas nähdä onko täällä Ph.pilosariaa enää ollenkaan lennossa maaliskuun puolella. C.vacciniit tuntuvat kadonneen.
Tein keskipäivällä Paraisille yrityksen päiväperhosten perässä, koska aurinkoa oli luvassa. Ilman lämpötila oli +5-6C ja tuulen suojassa auringon lämpö tuntui jo hieman. Häiritsin lentoon jonkun I.ion tai A.urticaen näköisen mustan otuksen mutta harmikseni se oli säikky ja katosi ennenkuin sain lajista selvän. Harmia lisäsi, että aurinko meni melkein heti sen jälkeen täysin pilveen ja enempi etsiminen loppui siihen.
ML

2 tykkäystä

Agriopis marginaria aloitti Espoossa 9.3.2020 seitsemän koirasyksilön voimin. Liikkeellä myös P. pilosaria (3m), C. vaccinii (2 exx.) ja E. transversa (1 ex.).

3 tykkäystä

Minun yöperhoskevääni alkoi pihavalon seinälle houkuttelemalla huhtiyökkösellä (Brachionycha nubeculosa).
Vihti 24.3.2020

2 tykkäystä