Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Tuhkelo nurmella

Kävin kuviani läpi ja löytyi tällainen tapaus parin vuoden takaa, elokuun lopulta.

Nämä kasvoivat nurmikon reunassa, laajan hiekkaisen alueen vieressä. Onkohan näitä mahdollista saada lajilleen pelkän ulkonäön ja kasvupaikan perusteella?

Minulla on Jeppsonin kirja “Puffballs of northern and central Europe”. Ajattelin että saan tolkkua näihin kun hankin tuon kirjan, mutta kovasti hankalilta nämä tuhkelot ja kuukuset edelleen tuntuvat.

Nurmituhkelolla on valkoisessa häivähdys pinkkiä taikka oranssia. Sen kyllä huomaa luonnossa, ainakin jos osaa sitä etsiä, mutta kuviin sitä on hankala saada. Kuvassasi voisi aavistella pinkkiä häivettä ja se naulaisi nuo nurmituhkeloiksi. Tuo laaja repaleinen suuaukko taikka apical pore sopii myös hyvin nurmituhkeloon. Varmistuksen saisi halkileikkauksesta kun lajilla näkyy gleban ja subgleban välissä sellainen nahkamainen erotin. Uskoisin tuon olevan nurmituhkelo mutta on sellainenkin laji kuin norjantuhkelo joka sekin viihtyy kuivilla hiekkapohjaisilla nurmilla. Itse en tuota norjantuhkeloa ole onnistunut vielä määrittämään. Nurmituhkeloa on kyllä tullut useamman kerran vastaan.

Kiitos vastauksesta. Nurmituhkelon olen pari kertaa löytänyt, ja se ei tästä tullut mieleen – olivat muistaakseni puhtaan valkoisia ja ilman jalkaosaa. Mutta ehkäpä nämä on vaan vielä niin pieniä ja nuoria, että ei ihan tyypilliseltä näyttäneet. Hankalia on kyllä.

Tässä vertailuun yksi nuori nurmituhkelo.

Näillä se sellainen leveä “ryppyinen” jalkaosa kehittyy kait vasta ajan kanssa ja piikit ovat myös kovasti varisevaa sorttia eli habitus muuttuu. Sama juttu monella muullakin lähilajilla kyllä elikkä en mitenkään erityisesti vakuuta edes itseäni.

Tuosta norjantuhkelosta Jeppson mainitsee että “dry and sandy habitats, often in open pine forests”. Sopisi myös kuvasi sieneen.

1 Like