Tulee aika ajoin tarkastettua Kp maakunnan päiväperhosten lajimäärä. Nyt oli viime kerran jälkeen lajimäärä kasvanut yhdellä. Lajilistaa selaillessani löytyi tämä → Havaintoerä | Suomen Lajitietokeskus
Osaako kukaan kertoa tämän havainnon historiaa? Varmaankin löytynyt perhoskokoelmasta.
Voisko se olla kuitenkin oikein. Näkyy olevan ilmoitettu kokoelma yksilöstä kuvallinen havainto EH-maakunnasta. Minun silmään siinä samoja tuntomerkkejä kuin suohopeatäplälläkin, mutta kun ei tunne tunturihopeatäplän kuviointien vaihtelusta niin paha sanoa. Ei kyllä ole tyypillisen suohopeatäplänkään näköinen. https://laji.fi/observation/map?target=MX.60902
Sitten tuli vielä katsottua Kp-maakunnan lajiluetteloa. Siellä oli kaksi havaintoa kannussinisiivestä Kokkolasta(1999 ja 2006). En muista ,että ennen olisi ollut. Nämä ovat kyllä tunnetun ja tiedetyn kokoelmasta. Ekassa muistuttaa enemmän juolukkasinisiipeä(takasiipeä ei näy) ja toisessa näkyy takasiipi, mutta ei pienintäkään merkkiä kannuksesta. Todennäköisesti on oikein merkattuja. Vai voiko olla jokin sekaannus? En tiedä kuvausprosessia, että voiko siinä tulla jotain sekaannuksia. Selaa havaintoja | Suomen Lajitietokeskus
Joo, nyt on tullut tämän kokoelman tallentamisessa jossain vaiheessa virheitä. Kannussinisiiveksi merkattu Utsjoelta saatu yksilö. Havainnossa kuva alapuolelta. Kuvassa selvästi juolukkasinisiipi.
Maakuntamuseoista (esim. Porvoo, Pori, Iisalmi) on myös digitoitu viimeisen vuoden aikana roppakaupalla virheellisiä perhoshavaintoja kun alkuperäisiä määrityksiä ei ole tarkistettu tai on käytetty vanhoja nimiä, jotka on nykyisin toisen lajin käytössä.
Kokkolan kaksi ja Utsjoen kannussinisiivet on nyt vaihdettu juolukkasinisiiviksi. Kp-maakunnan lajimäärä on nyt 68. Kahdesta lajista on vielä ristiriitaista tietoa.
-Huhtasinisiivestä löytyi yksi havainto Pyhäjärveltä 1979. En muista enään mistä löysin tiedon. Ei löydy maakuntataulukoista 2000-luvun perhoskirjoista, laji.fi. ja eikä P.Pakkanen & J.Wettenhovi: Aricia nicias in Finland *lisäys: lajista löytyy havainto 31.7.1979, Pihtiputaalta naapuri maakunnasta, ruudusta joka yltää Kp-maakunnan puolelle. Olisiko se tässä?
-purohopeatäplästä on merkattu havainto laji.fi Pietarsaaresta 1957, mutta ei P.Pakkanen & J.Wettenhovi: Boloria thore in Finland eikä kirjoissa *lisäys: yksilön on tallettanut Paul Grotenfelt ja lahjoittanut kokoelman 2006 Helsingin Yliopistolle. Siksi ei löydy minun kirjoista.
Kp-maakunnassa on havaittu 60 lajia 1988 jälkeen. Näistä isokultasiipi kerran josta ei ole varmaa dokumenttia tiedossa.
Tähän en kyllä usko! Luultavasti etikettisotkuja. Samoin Affenanmaan ja Virolahden thoret ovat virheellisiä. Laji.fiihin on päätynyt tarkastamaton tiedosto Suurperhosatlaksen datasta! Julkaisussa noita havaintoja ei ole.
Suurperhosatlaksen digitaalisessa datassa on hirmuinen määrä virheitä, jotka ilmeisesti juontuvat siitä miten data aikoinaan tallennettiin, ts. pieninä sirpaletiedostoina. Näiden yhdistäminen ei ilmeisesti mennyt ns. ihan putkeen ja lopputuloksena on valtava määrä virheitä. Itselläni on tapana rajata atlaksen data kokonaan pois hakutuloksista sotkemasta.
Kp-maakunnan havainnoista ei nyt löydy ristiriitauksia eri lähteitä vertaillessa. Maakunnan lajimäärää voi pitää 66 lajissa. Viime vuosituhannen puolella viimeksi havaittuja näistä on 6 lajia.
-helmihopetäplä 1987(ensihavainto 1930, havaintoja 18)
-tummahäränsilmä 1987(1932, 14)
-vaaleakeltaperhonen 1985(1972, 3)
-luhtakultasiipi 1972(1879, 76)
-valkotäpläpaksupää 1953(1931, 24)
-virnasinisiipi 1952(single)
Asko Pulkkisen Perhoskirjassa(1956) on Kp-maakuntaan listattu 58 lajia. Sen jälkeen on tullut 8 lajia
-lauhahiipijä 1968
-sinappiperhonen 1970
-vaaleakeltaperhonen 1972
-neitoperhonen 1981
-häiveperhonen 2004
-isokultasiipi 2010
-karttaperhonen 2013
-isonokkosperhonen 2013
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.