Päiväperhosseurantaan osallistuminen

Löysin vasta äskettäin tuollaisen seurannan ja innostuin aiheesta kun perhoshavaintoja tulee mukavalla tahdilla. Siihen liittyen kysymys: jos on merkinnyt tänä vuonna ylös ruudusta vain perhoslajit (kirjaan kaikki aina tuonne Omaan Vihkoon) muttei laskenut kappalemääriä niin onnistuuko osallistuminen mitenkään? Toki varmaan jonkinlainen käsitys lajien runsaudesta minulla on mutta voiko niitä määriä merkitä summamutikassa? Liikun vain yhdessä ruudussa ja sen sisällä kahdessa pienehkössä kohteessa (eli aika suppealla alueella) mutta havaintopäiviä tulee useita per viikko, läpi kesän. En oikein hahmota kuinka kpl määrät saisi laskettua kun saattaahan ne olla samoja yksilöitä joihin törmään peräkkäisinä päivinä? Kiitos jos joku valaisee tietämätöntä.

En ehkä lähtisi jälkikäteen ilmoittamaan päiväperhoseurantaan Tuohan on hyvä, että olet ilmoittanut ruudun nähdyt lajit lajimerkintänä vihkoon. Jos nyt ilmoitat samat seurantaan niin ne näkyy haulla tuplana.

Ensi kesänä sitten täysipainoisesti päiväperhoseuranta lomakkeella kun sinulla on nyt pohjatietoa mistä mitäkin lajeja löytyy eri aikoihin kesässä.

Silloin kun yksilöitä on paljon kuljetulla reitillä niin se meneekin vähän arvioinniksi. Kokemus auttaa tässäkin asiassa. Itsellä on useita reittejä joita kierrän kerran kalenteriviikkoon, jos on kelejä/aikaa. Peräkkäisiltä päiviltä en samalta paikalta varsinaisesti laske, mutta jos samalta paikalta tulee jotain mielenkiintoista vastaan niin silloin kirjaan ylös esim. kesällä uusi laji tai jos yksilömäärä on reilusti suurempi kuin laskentapäivänä.
Minulla on hyvä esimerkki yhdeltä vuodelta kun tuli ohdakeperhosen suuri vaellus. Ensimmäisenä päivän kun niitä näkyi paljon niin jätin laskematta kun ajattelin ne samat pari-kolme siinä pyörii. Seuraavana päivä sama toistui toisella paikalla ja kun sitten tutkin asiaa muiden ilmoittamista havainnoista käsitin, että nyt on iso vaellus. Sinä vuonna taisi ohdakeperhosen määrä mennä ruudussa yli 400 yksilön.

Itse aloitin päiväperhosseurannan kesäkuussa 2005. Käytännössä löysin alueen vakiolajit (vasta) 2011 mennessä. Tuon jälkeen ei ole löytynyt sellaisia lajeja joita voisin pitää täällä olleina(karttaperhonen,2013 ,pihlajaperhonen,2013, ketohopeatäplä,2018 ,kaaliperhonen,2021).

2 tykkäystä

Kiitokset vastauksesta, taidan pysyä vaan tässä itselleni hyväksihavaitussa Oma Vihko-systeemissä ja jatkan uusien lajien “metsästystä”. Katson sitten ensi vuonna löytyykö intoa myös kpl määrien kirjaamiselle.

1 tykkäys

Kannatan myöskin yksilöidenkin kirjaamista sitten ensi kesänä. On kiehtovaa seurata oman lähialueen lajien kantojen vaihtelua. Siksi kannattaakin noudattaa heti alkuun itselle sopivaa säännöllistä reittiä ja/tai paikkaa jossa käy suunilleen saman määrän kesässä. Kerran viikkoon on sopiva väli. Viikossa kerkeää olla jo vaihtelua lajeissa ja määrissä. Täysinhän se ei ole mahdollista, mutta pitkässä juoksussa erot tasoittuu. Ja varsinkin kun tietoja ynnätään maakunnan tai koko maan tasolla. Runsaissa ja yleisissä lajeissa ei tarvi murehtia, jos jokin yksittäinen jää määrittämättä tai tulee virhe määritys. Harvinaisemmissa lajeissa pitää olla varovaisempi ja varma määrityksessä.

1 tykkäys