Tytönkorentopulmat jatkuvat [Kuutytönkorento tai vihertytönkorento]

Mikähän tämä on lajiaan?

Salo 30.5.2024

Keihästytönkorento, naaras.
Nuori, ei ole vielä saanut oikeaa väriään.

1 Like

Olisiko kuitenkin okatytönkorento.

Okatytöllä on erillaiset perälisäkkeiden kuviot.
Mietein etelätytönkorentoakin, mutta kuviot ei täsmää sillekkään. tästä kuvakulmasta päädyin keihästyttöön. Olisi aina hyvä saafa päältä kuva, jossa näkyy kaulus, kuvio silmien takaa ja perälisäkkeiden kuviot kunnolla. Tämä on selvästi vastakuoriutunut ja väri ei ole kehittynyt vielä.

Tässä vielä pari cropattua kuvaa, joissa näkyy hieman kaulusta, en tiedä näkyykö riittävän hyvin?

Joo kyllä toi varmaan keihästyttö kuitenkin on. Keskiruumiin kuviointi vaan pikkusen hämäävä.

1 Like

Ei sovi kaulus keihästytönkorentoon: vihertytönkorento.

1 Like

Kyseessä on kuutytönkorentonaaras, kaulus on mitä tyypillisin ko. lajille. Samoin takaruumiin kärjen kuviot vastaavat.

Vihertytönkorennolla on salmiakkikuvio S2:ssa ja S3:n etuosa on vaalea.

1 Like

Itse asiassa, kun pikaisesti vastasin, pohdin kuutytönkorentoa vaihtoehtona. Ja huomasin kyllä, että takaruumiin kuviot eivät ole vihertytönkorennolle tyypilliset, mutta en juuttunut siihen, sillä niissä voi olla vaihtelua, ainakin jossakin määrin. Molemmilla mainituilla lajeilla on terävä kaulus, vertailukuva tulee mukana (jos osaan tätä käyttää). Siitä kattomaan kumpaa muistuttaa enemmän, mutta ei näitä ole helppo vertailla valokuvista. Vihertytönkorennon puolesta puhuu se, että keskiruumiin sivulla on yksittäinen musta täplä, joka mielestäni on osoittautunut hyväksi lajituntomerkiksi. En muista koskaan nähneeni kotimaista kuutytönkorentoa, jolla tällainen yksittäinen piste olisi. Tämä oli keskeinen syy siihen, miksi ajattelin sitä vihertytönkorennoksi. Nyt en ole varma ja voi olla, että olet, Rane, oikeassa. Voi siis olla epätyypillisesti värittynyt kuutytönkorento.

1 Like

Samilla hyviä huomioita.

Itse en tuota pidä mitenkään erikoisen värisenä tahi kuvioisena kuutytönkorennoksi, noita on kuitenkin nyt viime vuodet tullut nähtyä ja kuvattua kohtuullisen paljon, tänä keväänä kuutyttö oli jonkin aikaa valtalaji eräällä korentolammella.

Mutta, vaihteluahan näissä on ja vähän joka suuntaan, eikä mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma. Lisäsin korentowikiin sinisen kuutyttönaaraan joku aika sitten.

1 Like

Tutkin hieman tätä lisää, saatuani uutta kirjallisuutta. Uuden tiedon valossa tämä on ehkä kuitenkin todennäköisemmin se vihertytönkorento, kuten Sami alkujaan ehdotti.

1 Like