Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Uusi lajikuvien selailutapa

Tänään julkaistiin uusi versio Laji.fi:sta. Osana tätä on uusi käyttöliittymä lajien ja muiden taksonien kuvien selailuun. Tämän tarkoituksena on helpottaa kuvien käyttöä määrittämisessä. Osio löytyy lajisivuilta Tunnistus-välilehden alta.

Osiossa taksonit ovat runsausjärjestyksessä Laji.fi:ssa olevien suomalaisten havaintojen määrän perusteella, eli runsaimmat näytetään ensin.

Muutama suora esimerkkilinkki:

Tämä on ensimmäinen versio joten palaute on tervetullutta.

Mikko / Lajitietokeskus

1 tykkäys

Hienoa :+1:

Miten oletuskuva määräytyy? Nyt osassa perhosista on alapuolikuva lajikuvana. Ehkä alapuolikuville pitäisi tehdä oma tagi?

Joissain lajeissa olisi hyvä jos näkyisi molemmat sukupuolet.

Oletuskuva on sama kuin lajisivun media-tabin ensimmäinen kuva. Ensisijaisesti tämä on ns. lajikuva (asetettu lajille taksonitietokannassa), toissijaisesti digitoitu näytekuva, ja jos tätäkään ei ole niin kuva vahvistetusta havainnosta. Lajikuvista voi valita ns. primäärikuvan, joka näytetään ensimmäisenä. Jos halutaan ylä- ja alapuoli tm. määritysapua, ne pitää toistaiseksi laittaa yhteen kuvatiedostoon.

Kuvien kunnollinen luokitus/tagaus vaatisi paljon lisää tekemistä, mutta pidetään tämäkin mielessä. Myös elinvaiheen (aikuinen, toukka jne.) merkintä olisi tässä hyödyksi.

Mikko / Lajitietokeskus

Taxon Editorin / Kotkan avulla lisätyistä lajikuvista pitäisi käydä manuaalisesti merkitsemässä “primary” tag sille kuvalle, joka olisi paras ykköskuvaksi

Esko / Lajitietokeskus

Hieno lisä.

Yksi kysymys.

Otetaan esimerkiksi laji Mycetophila fungorum.
Lajille löytyy lajin selailusta Media-välilehdeltä hienoja kuvia.
Miten nämä kuvat saisi näkymään tuossa lajikuvien selailussa ja lajin Tunnistus-välilehdellä ? (Nyt ei näy mitään).
Ilmeisesti kuvallinen havainto pitäisi saada “vahvistetuksi” ?
Tarkoittaako “vahvistus” sitä, että näytteen “havainnon luotettavuus”-tieto on jossain tietyssä tilassa ?
Kokeilin laittaa “Havainnon luotettavuus”-tiedon tilaan “varmistettu” havainnolle http://tun.fi/JX.24906#4, jossa on kuvia. Ei tullut tämän jälkeen silti Mycetophila fungorum-lajille Tunnistus-välilehdelle kuvaa.

t Esko

Kirjoitin aiemmin väärin: tunnistusosioon tulee vain lajille annettuja kuvia, ei (vielä) havainto- tai näytekuvia. Näidenkin ottaminen mukaan olisi hyvä juttu.

Lajisivu ei näyttää nyt havaintokuvat ja museokokoelmien näytekuvia. Varmistamasi havainto on yksityskokoelman näytteestä, joten se ei sovi kumpaankaan kategoriaan. Muutamme tätä niin, että kaikki kuvat tulevat näkyviin lajisivulle, riippumatta missä kokoelmassa ne ovat.

Mikko / Lajitietokeskus