Uusia havaintoja jättipalsamista lehdoissa?

Heippa, teen opinnäytetyötä AMK:ssa aiheesta jättipalsami Keski-Suomen lehtojensuojelualueiden uhkana ja kaipaisin enemmän aktiivisuutta havaintojen kirjaamiseen järjestelmiin (viimeksi kun katsoin maakunnan tilannetta, oli vain 730 kpl, todellisuus varmaan useita tuhansia). Tällä foorumilla käyvät ovat kyllä varmasti jo kiitettävän aktiivisia, mutta ehkä sanaa voisi viedä eteenpäin :slight_smile: tarkoituksena on auttaa kohdistamaan torjunta/hoitoresursseja kriittisimpiin kohteisiin.

Yleinen keskustelu aiheesta voisi myös olla hedelmällistä, esimerkiksi mitkä ovat yleisimmät jättipalsamin seuralaisvieraslajit tai jos on havaintoja erityisen erikoisista kasvin leviämistavoista tai päinvastoin, mikä on pysäyttänyt leviämisen. Olen jo haastatellut paria todella pätevää asiantuntijaa, mutta kaikki uusi tieto on tervetullutta!

Täällä Kyrönjokirannassa kun keväällä jäät lähtevät ja jääsuman nostaessa vettä joessa niin jäälauttojen mukana tulee jokitöyräälle maata ja siemeniä, jotka sitten kesällä itävät. Kahtena peräkkäisenä kesänä kukkivien kasvien nyppiminen riitti hävittämään sen tonttini kohdalta. Usein rantateiden kohdalla kunnan maalla mistä niitä ei nypi kukaan, kasvi valtaa karhunköynnöksen kanssa koko rannan.