Valkoisia nuppeja ja upeita korusia

Kuluneen, sateisen siis hyvän limasienikesän viimeiset mysteerit. Nämä löysin Turun Ruissalosta syyskuussa. Korunen kasvoi maatuvalla tammen rungolla. Tuo valkoinen oli myös jollakin lehtipuulla, mutta on ilmeisesti vielä raaka kuvassa. Saako näistä mitään ryhmää irti?

2 tykkäystä

Hei,

nämä raa’at muistuttavat jotain, jonka kehitystä olen vuosia sitten seurannut. Olisikohan ollut jokin Craterium…Menivät keltaisen kautta ruskeiksi, muistaakseni tuloksena oli C. minutum. Mutten kyllä uskalla panostaa isoja rahoja veikkaukseeni :wink:

Jos löytää raakoja limasieniä läheltä, niin niitä kannattaa käydä kurkkaamassa kesällä parin päivän päästä. Keväällä ja syksyllä viileässä ja kosteassa ilmanalassa kehitys on hitaampaa.

Marja

Punaisia korusia on useampia lajeja, viinikorunen (Arc denudata) on se yleisin ja itse ajattelen niin että tuollaiset ovat makropohjalta viinikorusia ellei ole jotain syytä epäillä jotain toista lajia. Vaihtoehtoina tulisi kait kyseeseen lähinnä Arc incarnata (ja var. fulgens), Arc major ja oerstedii ovat mielestäni toisenoloisia, on sellaiset sylinterimäiset pesäkkeet ja pitkät kapillitiot. Punaisia on vielä harvinainen hentokorunen ja ruostekorunen joka ei kait tyypillisesti ole tuollainen roosanpunainen, eli makrotuntomerkeillä tuo lienee todennäköisesti viinikorunen. Maastossa voi vielä luupin ja pinsettien kanssa tarkastaa miten kapillitio on kiinnittynyt kupin pohjaan, tässä on eroja eri koruslajien välillä. Marja varmaan korjaa jos tämä makrokaava punaisille korusille meni ihan pieleen.

Tuo jälkimmäinen on ihan outo, ei ole tullut tuollaista vastaan.