Vantaan Tammiston kääpiä

Kävin eilen 24.10 Tammistossa etsimässä limasieniä ja orvakoita. Vastaan tuli paljon myös kääpiä. Tammisto on mukava paikka opetella näitä ja muutakin aina löytyy. Tässä pari kiinnostavampaa, osa vähän epävarmoja

  1. Röyhelokääpä vähän yli menneenä

  1. Pähkinällä lepänkääpien jämien vieressä varmaankin voikääpä

  1. Kuusen maapuulla pari länttiä routakaapää

  1. Kuusen kannon tyvellä sitruunakääpä, tai ainakin kandi

  1. Ryppykesikkä kuusen maapuulla.

Skooppasin itiöt (noin 6 x 4,5) kun hämmensi hieman Helsingin orvakkakartoitus 2019 jossa ei löytynyt yhtään molluscaa. Näitä on kuitenkin tullut vastaan useampia ja olen ne olettanut skooppaamatta ryppykesiköiksi.

https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/julkaisut/julkaisut/julkaisu-24-20.pdf

Tuo orvakkaselvitys on kyllä hyvä apu jos yrittää opetella edes yleisempiä orvakoita.

  1. Raidan ilmavasti nojaavalta maapuulta löytyi hammassuista kääpää josta en ole oikein varma. Voisi olla Hyphodontia? mutta saako roso/rytökääpää erilleen maastossa? Näytettä ei nyt ole mutta helposti sellaisen tästä tarvittaessa saan

Muusta mukavasta mainittakoon sinityvihiipot joita Tammistossa tulee useasti vastaan. Tällä erää lajia löytyi uusista paikoista kuusen ja männyn maapuilta. Jos kuusen kaarnalla kasvaa pientä vaaleaa hiippoa niin ainakin Helsingissä ne tuppaavat olemaan aika usein sinityvihiippoja, elikkä taitaa olla suht yleinen laji Helsingissä. Se hiippolainen pitää vain kaivaa varovasti esiin ja tarkastaa jalan tyvi joka useimmiten on sininen. Lajia löytää pitkälle syksyyn sellaisilta kuusen maapuilta joista kaarna on alkanut irtoamaan. Hiippoa on sitten sillä kaarnalla, sekä kaarnan päällä että alla ja myös maassa olevilla kaarna palasilla. Pikkuset ovat useammin voimakkaan sinisiä, pidemmäksi venähtäneeet ovat usein lähes valkoisia ja sininen voi olla lähes kateissa taikka vain aivan jalan tyvellä.

2 tykkäystä

Sinityvihiiposta vielä vähän juttua. Pyry Vetelillä oli Sienilehdessä löytöilmoitus lajista.

Sinityvihiippo, runsas esiintymä vaarantunutta lajia Helsingissä

Tekijä(t): Veteli, Pyryid: 2020

Julkaisussa: Sienilehti 72 (2020) : 1

Tätä ei taida löytyä netistä, mutta Pyry kertoo jutussa löytäneensä 10/2019 lajia Helsingin Kustaankartanosta. Laji oli tätä ennen tunnettu Suomessa vain kolmesta eri paikasta.

Tuon jälkeen lajia on löytynýt runsaasti Helsingistä ja myös Vantaalta ja eilen kun kävin Espoon Träskändassa tsekkasin ihan k.o. laji mielessä paikan kuusimaapuita ja helposti lajia löytyikin - tällä kertaa kuusen maapuun vieressä olleilta maaoksilta.

Voisi arvella että löytyy paljon laajemmaltakin alueelta. On vain aika pieni ja huomaamaton.

Selvisipä minullekin nyt yksi laji, jota joskus viime tai toissa vuonna ihmettelin lehtikuusen maaoksilla juuri tuolla Kustaankartanon kasvupaikalla, nimittäin sinityvihiippo. Valokuvista ei silloin tullut mitään, mutta pitää muistaa katsoa tuota taas, kun käyn uudestaan paikalla.

Kiitos tästä viestiketjusta, kävin itsekin katsomassa Träskändasta löytyisikö sieltä sinityvihiippoja. Henrin karttamerkintä oli avuksi, en ollutkaan koskaan tullut tarkasti kompanneeksi juuri sitä joen etelärantaa siltojen välistä josta löytyi myös sitruunakääpä ja pohjanrypykkä. Valitettavasti en enää löytänyt noin komean sinisiä, mutta ehkä nämä nyt hyväksytään suoritukseksi:

On niissä tyvessä sinistä jos oikein tarkasti katsoo…

Minäkin löysin eilen Helsingin Käpylästä sinityvihiippoja kuusen kuorelliselta maapuulta. Löytöpaikkaa ei Laji.fi:ssä näytä vielä olevan, mutta lähistöllä, noin 200-300 m:n päässä, on yksi Pyryn löytämä kasvupaikka.

Ilman tätä postausta en olisi edes tajunnut etsiä kyseistä lajia.

Itsekin löysin tätä vielä uudelta paikalta kun pari päivää sitten kävin kävelemässä Oittaan luontopolun elikkä siitä ulkoilumajalta puronvarteen lähtevä lyhyt lenkki. Mukava paikka tuokin vaikka Mikon sieltä ilmoittamaa ketunkääpää ei nyt löytynytkään. Sinityvihiippoja sieltä sen sijaan löytyi mitenkään erityisesti etsimättä kahdesta eri paikkaa.

Träskändasta löysin sinityveä juuri siitä siltojen välistä joen eteläpuolelta ja nimenomaan siitä sitruunakäävän vierestä.

Ketunkääpä taitaa olla hiukan oikukas laji jota löytää vain joinakin vuosina. Itselleni se ei ole pariin vuoteen tullut vastaan lainkaan.