Pari kivaa sientä Vantaan Tammistosta

Kuvailin eilen Vantaan Tammistossa ja sieniä oli mukavasti tarjolla. Tässä pari kiintoisampaa havaintoa.

Löysin Tammistosta toisenkin esiintymän röyhelökääpää, tällä kertaa kasvoi kuusen maapuun alapinnalla vähän piilossa. Laji on siis erittäin uhanalainen eikä sitä ole tavattu kuin P-Suomessa. Kunnes löytyi 2019 Vantaan Raappavuorelta ja kuluvana syksynä Vantaan Tammistosta kahdelta eri kuuselta.

edit. Laji on löytynyt 10/2021 myös Sipoosta, Paippisten luonnonsuojelualueelta.

Pähkinältä tai ainakin pähkinäpensaan alta joltain maaoksalta löytyi kuppivinokasta Resupinatus trichotis

Jostain syystä tämä ei ole Suomen lajilistassa vaikka havaintoja on kyllä kirjattu Suomesta kymmenkunta -70 luvulta lähtien. Onkohan vain virhe tetokannassa vai liekö lajin kanssa jotain epäselvää?

Dacrymyces tipakoita on nyt joka paikka täynnä ja Tammistosta löytyi pari kivaa lajia.

Tammen maapuulta löytyi ruskotipakka, Dacrymyces enatus

Lajin status on Suomessa Least Concern. Sikäli outo luokitus että havaintoja ei ole kirjattu yhtään, Ruotsissa lajista tunnetaan vain muutama esiintymä ja luokitus on EN, Norjassa DD ja Tanskassakin VU. Esiintyy vain parhaissa jalopuumetsiköissä.

Ilmeisesti pähkinän maarungolta löytyi todella kaunista tipakkaa jollaista en ole ennen nähnyt

Näiden määrittäminen on vissiin vähän haastavaa mutta kurantein tieto saattaa olla Shirouzun juttu (Persoonia 23, 2009: 16–34) ja sen perusteella määritin tämän ryppytipakaksi, Dacrymyces lacrymalis.

Hienoja nuo tipakat. Näköjään pitää tehdä vielä ekskursio Tammistoon ihan niiden takia.

Hieno myös tuo röyhelökääpä. Taisi kasvaa suojellulla alueella? Sen lisäksi, että kääpä on uhanalainen, kannattaa muistaa, että se on myös erityisesti suojeltava (luonnonsuojelulain 47 §, lajilista löytyy luonnonsuojelulasetuksen liitteestä 4, ks. finlex.fi).

1 tykkäys