Tämmöisiä sieniä löysin eilen kasvamassa hiekkatien reunassa. Haju ja maku heikkoja (tosin vähän jotain miellyttävää tuoksua olin erottavinani), itiöt ‘haperomaiset’, mitoiltaan n. 8-10,5 x 5-6.5 mikrometriä. Suviseitikki (C. vernus) on ainoa kandidaatti mitä itselle tulee mieleen. Kuitenkin itiöiden mitat menevät Funga Nordicassa ja netissä mainittujen yli. Netissä tuoksi lajiksi väitettyjen kuvien ulkonäössä on aika paljon vaihtelua. Väri vaihtelee kuparinsävyisestä tummanruskeaan - lähes mustaan. Mahtaako kyseessä olla lajiryhmä? Vai ovatko nämä sittenkin jotain muuta?
Tämä on Cortinarius saniosus, keltasäieseitikki. Itiöpuolikin sopii hyvin, itiöt ovat tuollaisia kauttaaltaan aika ryhmyisiä ja ellipsoideja sekä melko voimakkaan dekstrinoideja.
C. vernus on tummempi sieni. Itiöt ovat aika samannäköisiä, mutta varmaan lyhyempiä (pulleampia). Ne ovat enemmän obvoideja (tyvipuolelta kapeampia) ja nystyisyys on selvemmin kärkipainotteista.
Pieniä Telamonia-lajeja meillä toki on paljon enemmän kuin mitä nimiä löytyy, mutta C. vernuksen kohdalla en ainakaan vielä käyttäisi ryhmälaji-termiä - minulla ei ole tietoa ihan lähilajeista.
C. saniosuksen kohdalla tilanne on se, että sekvensseissä on pientä vaihtelua, jonka oletan osoittavan sitä, että lajeja on useampia. Mutta kunnollista varmuutta tilanteesta ei ole. Näistä sienistä voi käyttää nimeä C. saniosus (ilman collia).
Millaisella kalustolla ja miten kuvaat? Nämäkin ovat hienoja kuvia ja näyttävät pinotuilta. Onko käytössä joku näistä moderneista kameroista, joilla hommaa pystyy automatisoimaan?
Kiitos vastauksesta! Sieniä kuvaan Sony RX100:lla (eka malli), tässä jalustan kera. Itiöt taas on kuvattu kännykkään liitettävällä halvalla adapterilla, jossa on sisäänrakennettu okulaari. Se vaan työnnetään putkeen sisälle normiokulaarin tilalle. Pinomista en ole koskaan harrastanut. Muistaakseni itiökuvaa vähän terävöitin ja lisäsin kontrastia. Kuvanmuokkauksesta en yleisesti ottaen paljoa tiedä, välillä vaan GIMPillä ihan perusjuttuja teen.