Vaskiseitikki (Cortinarius saginus)?

Alla olevan kuvan sieniin törmäsin syyskuussa rehevässä kuusimetsässä. Paikan päällä ei tullut mikään tuntemani laji mieleen, mutta kuvan nappasin kun olivat niin komean näköisiä. Myöhemmin kuvaa katsellessa aattelin, että voisivatkohan nuo monivyöseitikeistä mennä. Kuitenkaan lakki ja kasvupaikka eivät vaikuttaneet tyypillisiltä ja tosiaan maastossa ei tullut sellaista fiilistä. Tuli tässä monivyöseitikin lajikortti lukaistua ja siellä mainittiin vaskiseitikki samankaltaisena lajina. Arvelenkin nyt, että se voisikin olla tässä siis kyseessä.

Kyllä tuossa tietysti on paljon vaskiseitikin olemusta. Minua kuitenkin mietityttää helttojen väri. Vaskiseitikin nuoret heltat ovat harmaanvalkeat ja ruskettuvat vanhemmiten itiöistä. Kuvan sienillä olisi arvattavissa sinertävyyttä heltoissa, mikä viittaisi että nuoret heltat olisivat siniset. Monivyöseitikille helttojen sinertävyys voisi sopia paremmin. Se on toki koivun laji, mutta ehkä siellä kuusikossa on koivujakin joukossa.

Omalla näytöllä/silmällä en oikein tuota sinertävyyttä erota, mutta kuvia vähän taas katselin ja ehkä turhan tummanruskeita saattaisivat olla. Koivua taisi olla myös lähellä (ainakin kuvassa on lehtiä). Jospa sittenkin tämä olisi tuo monivyö…

Minustakaan noissa heltoissa ei ole sinertävyyttä, näyttö on tehdaskalibroitu ja kuvan värit näyttävät mielestäni luonnollisilta.