Vihko: näytteiden liittäminen havaintoon

Hei.

Lyhyesti eli toivomus Vihkoon: ilmoitus liittää taksonihavaintoon näytteiden tunnuksia (mielivaltaisessa muodossa, ei ainoastaan standardi-URI).

Sama pitkästi ja laajemmin validointia koskien:

Vihkoa käyttävänä aktiiviharrastajana manailen säännöllisesti sitä, että Vihkossa ei ole mahdollisuutta ilmoittaa tiettyyn taksonihavaintoon liittyvien näytteiden tunnuksia.

Laajemmin olen jo Lajitietokeskuksen alusta toivonut, että siihen saataisiin osana validointia mahdollisuus liittää erillisiä tietoja toisiinsa merkitsemällä loogisia linkkejä myös jälkikäteen:

“Kotkan näyte X liittyy Vihkon lajihavaintoon Y”
“Hyönteistietokannan havainto Z on sama tieto kuin Hatikan havainto W”
“Hyönteistietokannan havainto Z on sama tieto kuin Hertan havainto Ü”
(tietokannan murheeksi jää huomata, että W=Ü)

Loogisuuden vuoksi olisi varmaan hyvä olla myös mahdollisuus merkitä, että samantapaiset havainnot eivät ole sama havainto.
“Hyönteistietokannan havainto N ei ole sama tieto kuin Hyönteistietokannan havainto M”

Miten nämä linkit käytännössä huomioidaan dataa esitettäessä on toinen juttu, mutta duplikaattien ja muiden linkkien ilmoittamiseen olisi hyvä olla työkalu mahdollisimman pian, jotta saisimme tiedot talteen sitä mukaa kun ihmiset yhteyksiä huomaavat.

Erityisen tärkeää (ja esittämisen kannalta hankalaa) tietojen linkittäminen on silloin, kun niiden tiedot eivät ole identtiset: esimerkiksi havaintotieto voi olla Vihkossa karttaan piirretyn polun kanssa, mutta siihen liittyvä näyte Kotkassa pelkällä YKJ-kymppiruudulla.

2 tykkäystä

Meillä on tarkoitus suunnitella tätä näytetietojoen tallennuksen kehittämistä Vihkoon lähiaikoina, kun mm. ICEDIG-projekti on tätä kaivannut. Olet tervetullut mukaan suunnitelemaan. Myös duplikaattien merkitsemistä on tarkoitus suunnitella, sitä jo alustavasti viime viikolla ICT-tiimissä mietimmekin.

Duplikaatti-sanan kanssa saa muuten olla tarkkana.

Kasvitieteilijät käyttävät tuota sanaa usein tarkoittamaan tilannetta, jossa yhdestä yksilöstä – tai suvuttomasti syntyneestä tuppasta, kloonikasvustosta tms. – on kerätty useita näytteitä. Pahimmassa tapauksessa yhteen havaintoon (“100 kynäjalavaa paikassa X päivänä D”) voi liittyä vaikkapa 15 näytettä, joista osa voi olla toistensa duplikaatteja (saman puuyksilön eri oksia), mutta osa ei (eri puista otettuja näytteitä).

Sanan duplikaatti käyttäminen jossain muussa merkityksessä (tämä havaintotieto on tuon havaintotiedon duplikaatti) voi siis olla hämmentävää.

En itse tajunnut tätä alussa ja käytin “väärin” Kotkan duplikaatti-kenttää.

T: Jere K.

2 tykkäystä

tässä tulee vielä muistaa se tää havainto Z (joku rysäsatsi) oli 245 kpl.
talletettuna laji.fi on havainto R 3 kpl, joka SISÄLTYY havaintoon Z.
ei siis ihan sama.

pieni ero mutta ero kuitenkin…

S