Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Vanhojen kuvien lisääminen ym

  1. Miten menetellä sellaisten havaintojen kanssa, joista on näyte olemassa? Jos lisään havainnon vihkoon ja sama näyte myöhemmin päätyy museoon ja museo saa aikaiseksi sen rekisteröinnin jossian kannassa niin että päätyy myös vihkoon, sitten on kaksi kertaa rekisteröity. Voiko niitä havaintoja yhdistää? Kuka voi?

On jonkin verran ensihavaintoja Suomesta, joita olis hyvä saada vihkoon. Näytteet on viety museoon, josta vanha parta on niitä kauan sitten ryöstänyt pois eikä ne ole mihinkään kirjattu. Teoriassa on ehkä mandollista että ne vielä palaavat museoon. Minulla on tiedot ja kuvat, voisin kirjata.

  1. Museosta on joidenkin vanhojen näytteeni tiedot päätyneet vihkoon. Voinko jotenkin niihin liittää kuvia, joita kuvasin silloin kauan sitten? Esim. yhden paratyypin kuvat olis hyvä saada lisättyä.

  2. Mitä tapahtuu, jos tallennan sienilomakkeella käyttäen nykyistä nimeä eikä tarjolla olevia antiikkisia nimiä? Kirjautuvatko sellaset sieniksi, vai mihin häviävät? Ainakaan ei voi etsiä niitä nimiä käyttäen. Havainto kyllä löytyy, jos sattuu löytämään oikean erän. Tallensin koemielessä yhden tällä tavalla vuosi siten: Sclerencoelia fascicularis. Etsiminen vastaa 0 osumaa 0 lajista.

Jos taksonomia ja nimistö joskus päivitetään niin että tälliset nimet muutuvat oletusnimiksi yhdistyykö sitten minun näytteeni siihen?


Olisi hyvä olla indentointipainike, jotta numeoimattomatkin saisi oikein indentoitua yllä

  1. Kyllä havainnot voi ilmoittaa Vihkoon, vaikka näyte myöhemmin voi päätyä museoon. Muuten jäisi aika paljon havaintoja ilmoittamatta. Tällä hetkellä ei ole vielä mahdollista linkittää eri lähteiden havaintoja tai näytteitä, mutta uskoisin, että tähän tullaan kehittämään jokin ratkaisu.
  2. Jos käytät uutta sienen nimeä, jota ei vielä ole Lajitietokeskuksen taksonomiassa, sitä ei tällä hetkellä osata kytkeä sieniin. Tällaisetkin havainnot saa haettua lajinimellä, mutta lajiryhmärajausta sieniin ei tule käyttää, juuri tuosta syystä että nimi ei löydy sienistä. Ilman lajiryhmää eli lajiryhmällä “Kaikki” tuo haku antaa 5 osumaa 0 lajista tuolle mainitsemallesi nimelle. Kun laji lisätään taksonomiaan, silloin nämä aiemminkin sillä lajinimellä ilmoitetut havainnot kytkeytyvät sieniin.

Näitä täytyy aina miettiä vähän tapauskohtaisesti, mutta suosittelisin tässä tapauksessa olemaan yhteydessä museoon, johon olet näytteet aikanaan toimittanut. Näytteiden tiedot on todennäköisesti museossa tallennettu Kotka-kokoelmanhallintajärjestelmään, josta tiedot tulevat näkyville laji.fi:ssä. Museo siis luultavasti hallinnoi primääridataansa Kotkassa, ja voit heiltä kysyä, haluavatko he tallentaa kuvasi näytteille.