Ylivuotinen ruosteenruskea kääpä

Ihmettelin tällaista kääpää tänään Espoossa. Kuusimaapuulla, useiden lakkien rykelmä, lakkien leveys n. 1 cm. Malto valkeaa.

Näyte jäi valitettavasti ottamatta mukaan kun ajattelin että tämä on joku itsestäänselvä tapaus, mutta ei taida sitä ollakaan. Kääpäkirjan kaavojen perusteella taitaa kuitenkin mennä Fuscopostia-ryhmään, mutta mikä niistä? Tahrakäävän taitaa sulkea pois pillien muoto. Rusko- ja ruunikäävät ovat ainakin kuvissa vaaleampia, mutta ovatko näin ylivuotisina näin tummia? Eniten minulle tuli kuvista mieleen hentokääpä joka kai kuitenkin on selvästi pohjoisempi.

On vähän oudon näköinen, niin kuin ylivuotinen voi olla. Se näyte pitäisi olla skoopattavaksi. Olihan kuitenkin pehmeä niin kuin Postiat? Ulkonäöstä ja lakkien pienestä koosta tuli myös rivikääpä mieleen.

Kiitos Pauli,

tuota rivikääpää en tajunnutkaan ajatella mutta se se varmaan taitaa olla. Noin tumman punaruskea lakinpinta ja lakkien pileaattisuus oli yhdistelmä jota en osannut yhdistää rivikääpään. Malto oli kyllä pehmeästi lohkeavaa mutta tuskinpa Postiat olisivat selvinneet yli talven näin hyväkuntoisena.