Tänään löytyi laholta pihlajan maaoksalta tällaisia limakoita. Solmusilta nämä näyttävät, mutta tuo limakon ihmeellinen väri hämää. Vuosi sitten löytyi aivan tämän paikan läheltä pystysolmusia (Physarum leucophaeum). Limakkovaiheessa olevista limasienistä ei pitäisi kysyä, mutta kysynpä kuitenkin. Onko tässä pystysolmusia?
Pitää odottaa että kypsyy mutta arvauksena voisi heittää Lamproderma columbinum.
Laitan pari uutta kuvaa tältä päivältä, vaikka nämä eivät ole vielä kypsiä. Sporangioissa näkyi pieni aavistus violettiä, mikä ei näy valokuvissa. Odotellaan edelleen kypsymistä.
Hei,
jos aiot ottaa näytteen tästä mahd. Didymium nigripesistä, niin kiirettä pitää, sillä on jo langoitettu (rihma näkyy viim. kuvassa). Kohta itiöt varmaan jysähtävät
t: Marja
Kävin äsken hakemassa näytteen. Pienenä täsmennyksenä että limasienet olivat lahon pihlajan maaoksan kuorella. Oksa oli noin 3 cm paksu. Näytteen sai helposti, kun vain repi kuorta irti. Kyllä tämä vitisiin menee. Kiitos vihjeestä Marja.
Skooppasin tämän ja laji oli, kuten Marja jo ehdotti, kadevitinen - Didymium nigripes. Tässä pari kuvaa
Kiitos Henri ja Marja. Beigestä limakosta ei hirveästi voi päätellä, mutta nyt laji on varmistettu. Kadevitisellä on tumma pallomainen kolumella, joka näkyy yhdessä Henrin ottamassa kuvassa. Samannäköisillä varjovitisellä ja kalvasvitisellä on erilaiset kolumellat (Suomen limasienet sivu 113).