Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Biotooppitietojen tallentaminen


#1

Vihkossa on osiossa ‘Havaintopaikan tiedot’ kentät

  • Paikannimet
  • Paikan vapaamuotoinen kuvaus

Mitä on tarkoitus kirjoittaa tuohon jälkimmäiseen kenttään?

Yksittäisen havainnon kohdalla on mahdollisuus tallettaa mm.

  • Biotooppi
  • Biotoopin kuvaus

Yleensä samalta biotoopilta kerätään/havaitaan useita lajeja samalla kertaa. Mielestäni nuo biotooppikentät kuuluisivat paremminkin ‘Havaintopaikan tiedot’ osioon. Nythän sama tieto voi toistua useaan kertaan eri havainnoissa.

Voidaan myös ajatella seuraavanlaista tilannetta: Haluan listan kaikista havaintopaikoistani biotooppitietoineen (api.laji.fi/v0/documents). Tämä ei onnistu ilman, että joudun käymään läpi kaikki tallettamani havainnot. Monilla havainnoijilla voi olla kymmeniä tuhansia havaintoja, joten tämä ei ole kovin käytännöllinen vaihtoehto. Jos nuo biotooppitiedot sen sijaan kuuluvat hierarkiassa ylemmäs (paikkatietoihin), niin silloin riittäisivät ne tiedot, jotka löytyvät ‘gatheringEvent’ ja ‘gatherings’-objekteista (‘gatherings’ haettuna ilman yksittäiset havainnot sisältävää ‘units’-taulukkoa). Tällöin säästyttäisiin noiden kymmenien tuhansien havaintojen läpikäymiseltä.

Oheinen kuva osoittaa, että näyte-perusteinen havaintojen ryhmittely toimii ainakin hyönteisten osalta varsin hyvin.


#2

Ainakin biotooppiluokittelu on tulossa havaintopaikan tietoihin. Tämän piti tapahtua jo aiemmin, mutta asia viivästyi kun yritettiin saada erilaisia tarpeita kattavaa yleistä luokittelua. Eri hankkeet yms. käyttävät kuitenkin niin erilaisia biotooppiluokitteluja, että nyt tehdään vain yleinen luokittelu, ja seurantahankkeille yms. myöhemmin tarvittaessa omansa.

Paikannimiin on tarkoitus laittaa viralliset nimet kunnan alapuolelta (esim. “Ruissalo, Ruissalon puistotie”) ja vapaamuotoiseen kuvaukseen tarkemmat tiedot (esim. “tien pohjoispuolella sillan ja Hevoskarintien välillä”).


#3

Pitäisin kyllä paljon informatiivisempana biotoopin sanallista kuvausta (ks. esim. tuo yllä oleva kuva). Voitaisiin ajatella sellaistakin vaihtoehtoa, että päivämäärän tapaan myös biotoopin kuvaus sisältyisi sekä paikan että varsinaisen havainnon tietoihin. Tämä mahdollistaisi makro- ja mikrohabitaattien kuvaamisen erikseen. Paikan tietoihin voitaisiin kirjoittaa esim.

  • lehtomainen metsä

ja havaintoon esim.

  • haavan rungolla

#4

Biotooppikentät pysyvät myös havainnoissa, vaikka ne tulisivat myös havaintopaikan tietoihin. Laitettaneen myös vapaatekstikenttä biotoopille havaintopaikkatasolle (ja lisäksi sää sekä yleinen vapaatekstikuvaus havaintotilanteesta), ratasikonin takaa löytyväksi valinnaiseksi kentäksi.