Sienilomakkeen tiedot

Kun kirjaa havaintoja sienilomakkeella on aika paljon sellaisia kenttiä, jotka eivät tule näkyviin kun selaa havaintoja vaikka sitten valitsisi Näytä lisätiedot. Kirjoitin juuri yhden havaintoerän, jossa oli käytetty kenttää Biotoopin kuvaus näin:

…mutta ei se kuvaus näy missään missä pitäisi, esim. Submission | Finnish Biodiversity Information Facility.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että voi kirjata vain yksi havainto per erä, koska on pakko olla joku näkyvä vapaatekstikenttä missä voi kuvata sienen kasvupaikan. Ne valikot eivät toimi.

Eilen kirjasin sienen, jonka kasvupaikka oli tällainen Koivun sisäkuorella pienessä kolossa missä (nyt kuollut) Diatrypella favacea tms. on halkaissut ulkokuoren. [Näin siksi, että kirjattu sieni saattaa olla sellainen, joka aina vaatii edeltäjän kasvualustaksi tai läheisyyteen]. Ei sellaista ikinä voi saada niihin valikoihin sillä tavalla, että joku jaksaisi niitä käyttää.

Ja vapaatekstikentät pitää olla vähintään koko rivin pituisia, ei riitä että näkee pari sanaa kerrallaan.

1 tykkäys

Tuollaiset sanalliset, täsmälliset kasvupaikkatiedot ovat tietysti arvokkaimpia. Etenkin niiden lajien kohdalla, joita on kerätty vähän.

Lähtökohtahan, kun museonäytteitä käy läpi, on se, että ekologiatietoa on kirjattu ylös todella niukasti. Vanhemmissa näytteissä kasvupaikkatiedon määrä lähenee nollaa tai yhtä sanaa, vaikka kerääjät ovat olleet ammattilaisia. Asiaa ei vaan aikoinaan pidetty ollenkaan tärkeänä. Eivät uudemmatkaan näytetiedot usein kovin hääppöisiä ole, mutta onneksi on sitten muutamia paljon näytteitä keränneitä harrastajia ja ammattilaisia, jotka ovat kirjanneet kasvupaikka- ja alustatiedot fantastisen huolellisesti.

Kirjattu tieto on tietenkin tärkeää, koska sienet elävät niin piilossa, että ei ole mahdollista painua maastoon siitä vaan tsekkaamaan, mikä lajin kasvupaikka/ekologia on - kuten vaikka kasvien kohdalla.

Se tuntuma on, että aika harva viitsii kovin yksityiskohtaisia asioita kirjoitella, etenkään nykyään älypuhelinten aikakaudella. On myös paljon innokkaita harrastajia, jotka tuntevat sieniä hyvin, mutta ymmärrys siitä, millaisessa maastossa ollaan tai mitä tietoa olisi tärkeä tallentaa, voi olla vähäisempää. Valikoista on ajateltu olevan se hyöty, että se ohjaa antamaan tietoa näissäkin tapauksissa ja että tietoa edes kertyisi.

Roposen Petri on nyt koodannut (R:llä ja Shinyllä) tilastointisovelluksen, jota saamme toivottavasti edistettyä niin, että pystymme helposti tutkimaan, mitä ekologiatietoa on kertynyt ja kuinka paljon ja arvioimaan esimerkiksi valikkoratkaisujemme hyödyllisyyttä.

Nyt kentät Biotoopin kuvaus ja Kasvualustamuistiinpanot (lomakkeella otsikolla Kasvupaikan lisätiedot) näyttävät näkyvän. Lomaketta voi varmaankin rivittää toisin. Ainakaan minulla ei ole mitään sitä vastaan, että esim. Kasvualustamuistiinpanot olisi omalla rivillään.

1 tykkäys

Kiitos viestistä! Biotoopin kuvaus ei tosiaan näkynyt havainnon selauksessa. Korjasimme tämän, joten nyt kenttä näkyy esim. sivulla Submission | Finnish Biodiversity Information Facility

Muutkin kentät ovat näkyvillä havaintosivulla. Tutkimushankkelle (esim. sieniatlakselle) yksilölliset kentät tulevat näkyviin Näytä lisätiedot -napin takaa.

Kenttien esitystaoa on varsin geneerinen ja siinä kullekin kentälle on varattu saman verran tilaa. Mietimme miten tätäkin voisi parantaa kun lomakkeen asettelua uudistetaan.

Mikko / Lajitietokeskus

1 tykkäys

Mille grazie!

Hoksasin just seuraavan pikkujutun samassa havaintoerässä. Vedin eilen havaintoalueen rajat kun pohjakarttana oli luultavasti maastokartta. Nyt katsoin miltä näyttää ortokuvassa ja huomasin että oli aivan liian laajalle vedetty. Mutta en saakaan enää pois eilistä rajausta - vaikka pystyn uuden alueen rajaamaan. Joten nyt minulla on kaksi aluetta päällekkäin:

Se sisempi on tarkempi.

1 tykkäys

Ylimääräisen alueen ainakin itse saan poistettua hiiren oikealla painikkeella ja sitten valinta “Poista”. Poistuva alue maalautuu punaiseksi.

t. Esko

3 tykkäystä