Kuvasin 4/2020 sukasmaljakkaita Kirkkonummella. Paikka on metsälaidun ja näitä maljakkaita oli yleisesti alueella hyvin kosteilla alustoilla (tura/luhta) sekä lehmän lannalla että hirven papanoilla.
Itiöt siis 18-22 x 10-12, hyvin hienosystyisiä. Karvat itiöemän värisiä, 140 - 280 mikronia, heikosti juurehtivia elikkä jonkin verran bifurcate.
Lueskelin FTE:n ja AscoFrancen tietoja näistä ja itiöt ovat liian leveitä C. coprinarialle. Tämä menisi hyvin lajiin Cheilymenia fimicola, jolle FTE antaa mitat 18-22,5 x 10-12 Lajia ei kuitenkaan ole laji.fissä listattuna eikä nimellä myöskään ole synonyymiohjausta. Onkohan tämä kuitenkin ajateltu jonninmoiseksi C. coprinarian variantiksi ja puuttuuko se jostain muusta syystä laji.fistä.
jos katsoin oikein, niin C. fimicola puuttuu vuoden 2018 lajilistalta, mutta vuoden 2000 askolistalla se on mainittu LC:ksi. Laji siis on salaperäisesti kuollut sukupuuttoon maastamme joskus tämän vuosituhannen alussa ja nyt taas palailemassa tai jotain sinnepäin
Omalta lajilistaltani laji puuttuu, mutta niinhän sukupuuttoon kuolleen pitääkin
Kiitos Marja, oliskohan sitten jotain taksonomisia kiemuroita/nimistömuutoksia.
Norjan atlaksesta löytyy runsaasti havaintoja, Ruotsin atlaksesta lajia ei löydy mutta ruottalaisilla on listoilla vain pari Cheilymeniaa eli olisko niitä siirretty johonkin toiseen sukuun?
Tanskan sieniatlaksesta löytyy seuraavat tiedot
Møg-hårbæger
Cheilymenia fimicola (De Not. & Bagl.) Dennis
Beskrivelse: en ret lille, langhåret, typisk rødligt abrikosorange hårbæger med rodslående hår. De ellipsoidiske, glatte sporer har en løsnende slimkappe og måler 18-22,5 x 10-12 µm. På ekskrementer af planteædere, typisk på kokasser.
Forvekslingsmuligheder: Cheilymenia raripila. C. raripila har større sporer, 23-26,5 x 13-16,5 µm; C. coprinaria har smallere sporer, 8-9,5 µm; C. stercorea har stjerneformede hår på ydersiden og C. pulcherrima har ikke rodslående hår.
Udbredelse og fænologi: Hist og her i hele landet; det meste af året.
Taidan seurata tässä FTE:n taksonomiaa ellei asiasta löydy jotain parempaa tietoa.
sorry, edellinen viestini oli ilmeisesti liian sarkastinen. C. fimicola on maassamme elinvoimainen ja lajinimi ajantasalla. Se puuttuu lajiluettelomme eli ei ole siirtynyt askolistalta lajiluetteloon tms. Oletettavasti ei ole tapauksena edes ainutlaatuinen.
Kiitos Anne-Mari, tuommoinenkin lista siis on. Se näyttää oleva eri lista kuin artfakta.se:n lista, liekö sitten kurantimpi kun julkaistu 4/2020. Käsittääkseni laji.fin sienilistat kopsattiin ruottalaisilta ja sitten lisäiltiin suomilajeja, näin ainakin olen asian ymmärtänyt. Sukasmaljakkaissa näkyy suomilistaan olevan lisättynä C. karstenii. Tuo C. fimicola ei ole mukana tuossa checklistissäkään, ei edes synonyyminä. Ainoa maininta siitä on C. coprinarian yhteydessä kohdassa “important litterature” jossa viitataan Dennisin artikkeliin suvusta. Samalla viitauksella tuo C. fimicola on kuitenkin omana lajinaan Tanskassa ja Norjassa. Tanskassa ei puolestaan ole lainkaan listattu C. coprinariaa kun taas Norjassa on listattu sekä C. fimicola että C. coprinaria, samnoin kuin FTE:ssä.
Kirjoitin tuossa aikaisemmin väärin kun sanoin että ruottalaisilla on Cheilymenia -suvussa vain muutamia lajeja listattuna. Lajinimiä on kyllä listattuna 18 + 2 alalajinimeä, Katsoin aluksi listaa havaituista lajeista joita on vain 8, taikka 6 + kaksi ej bedömd lajia.
Norjalaisilla on puolestaan listattuna suvusta Cheilymenia 30 lajia, mukana sekä C. coprinaria että C. fimicola. Tanskalaisilla on listattuna vain 8 lajia. Ja FTE:ssä siis vielä eri lajit kuin Tanskan listassa.
Elikkä ihan kivasti vaihtoisia listoja mistä valita lajinimiä näille sukasmaljakkaille.
kutsun Excel listaa: Kotelosienet2000 vuoden 2000 askolistaksi. Siinä on siis lueteltu Suomesta lähinnä edellisellä vuosituhannella löydettyjä kotelosieniä. En tiedä, onko julkisesti saatavana. Itse sain sen Suomen parhaana pitämältäni pikkukotelosieniharrastajalta.
Ei kai se salainenkaan ole, joten voin lähettää sen pyynnöstä sähköpostitse.
Kiitos Marja. Lueskelin tuon 2020 listan kuvailutiedot. Lista on siis laji.fi taksonitietokannan tulostus jonain hetkenä vuonna 2020. Dynaamista listaa ylläpidetään suoraan laji.fissä elikkä siis muutokset tehdään suoraan laji.fin kautta seilailtavaan taksonitietokantaan. Dynaamisesta listasta sitten tulostetaan vuosittain ajantasainen excel-listaus. Erllisessä liitteessä sitten listaus edellisen vuoden aikana tehdyistä muutoksista. Tässä tuo oleellinen tieto
“Dynaaminen luettelo
Eri eliöryhmien asiantuntijat päivittävät luetteloa ja nimistöä jatkuvasti. Lajiluettelon päivittyvä versio on
selattavissa ja ladattavissa Laji.fi-portaalista. Päivitykset tulevat näkyviin Laji.fi-portaalin luetteloon
vuorokauden viiveellä”
Elikkä 2018 listasta tosiaan näkee 2018 tilanteen. Ajantasaisen tilanteen näkee sitten suoraan laji.fistä kirjoittamalla hakuun vaikkapa Cheilymenia
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.