Cuphophyllus flavipes? [Cuphophyllus flavipesoides]

Kuvasin Helsingin Porvarinlahden kalkkiniityn reunasta tämmöisen vahakkaan elokuun alussa.

Ilmoitin ne atlakseen kyyhkyvahakkaina, Cuphophyllus lacmus.

Kävin tänään samoilla paikoilla ja kyyhkyvahakkaita oli edelleen muutama hengissä. Käänsin yhden kuvatakseni sen jalan ja jalan tyvi olikin selvästi huomiota herättävän keltainen.

Kuva vastaa aika hyvin FTE:n kuvaa C. flavipesta, mutta tämä lajipari lacmus/flavipes taitaa olla hankala? FTE kertoo että “Cuphophyllus lacmus has a smooth stem but lacks yellow”.

Voihan tietty ehkä olla vielä joku muukin vahakaslaji joka voisi tässä tulla kyseeseen? Minusta tämä on kuitenkin C flavipes tai ainakin hyvin lähellä. Lajista ei kuitenkaan ole havaintoja laji.fissä eli mitenhän tämän kanssa on, C. lacmus vai C. flavipes (syn. Hygrocybe flavipes)?

Varmaan mahdollista, että H. flavipes. Näyte kiinnostaisi nyt kovasti, tosin minlla ei ole käsitystä siitä, kuinka skoopilla erottaminen onnistuisi.

Kiitos Mika. Nyt en pääse paikalle. Kurkkaan myöhemmin jos tekee toisen sadon tai sitten menee ensi syksyyn.

Tämä oli paras selvitys lajiparista minkä googlaamalla löysin (Persoonia 2011)

  • Flavipes aggregate : flavipes , lacmus
  • Hygrocybe lacmus , H. flavipes and H. colemanniana do not vary much microscopically, but DNA sequence comparisons reveal large sequence differences among them. According to Boertmann (1995), they should appear as separate species in the future, primarily based on macromorphological features, and secondly due to their minimal and inconstant spore size differences. Krieglsteiner (2000) claimed that neither macro- nor microscopic properties can be used for the reliable differentiation among the three above mentioned taxa. On our phylogenetic trees H. lacmus and H. flavipes constitute a tight monophyletic group (bootstrap value, bt = 74%), which may be characterized by blue tints in the sporophore.

Tanskan atlaksessa on laajat kuvastot lajiparista ja siellä näyttäis menevän FTE:n mukaan eli jalan tyven värin mukaan. C. flavipes näyttää olevan suht yleinen naapurimaissa (ruotsi, norja, tanska), ilmeisesti Suomessa ei olla otettu kantaa lajpariin ja kaikki laitettu sovinnolla kyyhkyvahakkaisiin.

Etsiskelin tätä uudestaan viime syksynä mutta ei löytynyt. Kävin uudestaan paikalla 19.09.21 ja löysin 9 itiöemää tarkalleen edellisvuotisesta paikasta.

Uskoakseni tämä on C. flavipes. Lähilaji olisi siis kyyhkyvahakas, C. lacmus. FTE:n kuva lajista on lähes identtinen yllä oleva kuvan kanssa. Lajit erottaa makrotasolla keltaisesta jalantyvestä. Ruotsin artfaktassa ollaan sitä mieltä että kyyhkyvahakkaalla ei olisi koskaan keltaista jalantyveä. Toisaalta luin että kyyhkyvahakkaalla voisi olla joskus hieman beessiä sävyä jalan tyvellä. Mikroskooppisesti erot ovat vähäisiä mutta sekvenssit eroavat selvästi.

Voin ehkä saada tämän sekvenssoitavaksi myöhemmin syksyllä joten toivon mukaan laji selvinnee sitten. Sikäli kun ymmärsin oikein C. flavipesista ei ole havaintoja Suomesta, ainakaan varmistettuja, eikä se kuulu laji.fin mukaan Suomen lajilistalle.

Museoon näyte, sitä kautta pitäisi päätyä jossain vaiheessa sekvensoitavaksi. Yksi lacmus-keräykseni Pohjois-Suomesta on ainakin menossa, että jotain kotimaista nippua näistä ehkä löytyy.

Lähti jo Kekille ja sieltä sitten Espanjaan. Parin kuukauden kuluttua pitäisi olla tietoa.

Näytteeni perimä tutkittiin ja lajiksi tuli Cuphophyllus flavipesoides.

Cuphophyllus flavipesoides kuvattiin tieteelle uutena lajina 2021 (Larsson et. al). Aiemmin nämä keltajalkaiset “kyyhkyvahakkaat” menivät kaikki lajiin Cuphophyllus flavipes mutta sekvensoinneissa selvisi että lajeja on kaksi - C. flavipes ja tämä nyt uutena kuvattu C. flavipesoides.

Laji.fissä on näistä lajeista vain C. flavipes ja sekin merkinnällä “Ei tavattu Suomessa”. Kummastakaan lajista ei ole ymmärtääkseni julkaistu havaintoja Suomesta mutta yksi vanhempi kyyhkyvahakasnäyte (C. lacmus Nurmes 2004/Kokkonen) on sekvensoitu ja menee omani lisäksi lajiin. C. flavipesoides.

C. flavipes/flavipesoides on käsittääkseni helpohko tunnistaa keltaisesta jalan tyvestä. Kyyhkyvahakkaalla C. lacmus jalan tyvi ei ilmeisesti ole koskaan keltainen. Nyt siis tästä ryhmästä on löytynyt Suomesta kaksi esiintymää (Nurmes ja Helsinki) ja kummatkin ovat lajia C. flavipesoides. C. flavipesta ei käsittääkseni ole vielä Suomesta löytynyt.

Oma löytöni on Helsingin Porvarinlahden vanhan kalkkilouhoksen viereiseltä vuosittain niitettävältä rinneniityltä, matalasta heinikosta, hiekkapohjaisen kävelytien penkalta. Olen kuvannut lajia samalta paikalta 9/2020 ja 9/2021.

4 tykkäystä

Turussa minulle näytettiin kerran sieni, jonka arvelin olevan flavipes. Mutta en tiedä mitä siitä lopulta tuli.