Dacryomyces (eli tipakka)?

Sitten vielä tällainen tapaus. Pitkin suurelta osin kuivunutta puronuomaa lehtomaisessa kangasmetsässä kasvoi kosteilla puilla, kävyillä ja joissakin paikoin ihan paljaalla maallakin tällaista oranssia.

Spontaanisti tästä tuli mieleen lahotipakka (Dacryomyces stillatus), mutta lähikuvat eivät ole ihan sen näköisiä, Tuleeko tästä kenellekään mitään mieleen?

Voi kyllä olla että näin kuivana vuonna näiden itiöemien kasvupaikka ei ole ihan lajillensa (mikä se sitten onkin) tyypillinen.

1 tykkäys

Hei Mikko,

jo vain jotain nousee mieleen. Eka mielikuvani: jokin tiimakka (Hymenoscyphus), mutta sitten jo kerkesi ajatus, että voisihan tuo ehkä jo keltanastakkaakin olla. Kasvualusta?

Mutta kun lukee, että oli levittäytynyt vähän mihin sattuu. niin Pulvinulakin nousee mieleen ja sitten vielä, että liekö sitäkään. Jotta semmosta :wink:

Taidetaan tarvita se mikroskopia. Onko sinulla näyte?

Marja

Kiitos Marja!

Harmi, enpä nyt tullut ottaneeksi mukaan näytettä :(, Katsotaan jos pääsen uudestaan löytöpaikalle ja löydän näitä uudestaan.

t. Mikko

Hei vielä,

kävin hakemassa näytteen mutta paperin päälle jääneistä palasista ei enää oikein saa selville mitkä niistä ovat näytettä ja mitkä muuta roskaa… Voin toki yrittää toimittaa sen sinulle jos olet kiinnostunut.

NM1:n kaava Hymenoscyphus-suvussa tuntui johtavan lajiin H. lutescens. En oikein usko keltanastakkaan, mielestäni tuo sieni on enemmän oranssi.

t. Mikko

Hei,

olihan sinulla minun osoitteeni? Laita näyte tulemaan vaikka tuoreena eli vähän kosteaa (ei liian märkää) sammalta mukaan muovipussiin. Katson löydänkö siitä mitään ja saanko puhtaan preparaatin skooppiin.

Terkkui: Marja

Hei Mikko,

katsoin näytteen aikani sitä kostuteltuani ja putsattuani. Eikä siitä kyllä keltanastakkaa (Baral on siirtämässä sitä muistaakseni Calycinaksi eli ei kauan Bisporella citrina) kummempaa saa millään väännettyä (itiöt luokkaa 12x4, kaksipisaraisia).
Se voi saada myös oransseja sävyjä ilmeisesti olosuhteiden (kuivuus, ikä) mukaan. Hieman outoa kyllä oli tuo levittäytyminen paljaalle maalle. Kaipa siinä mullassa on ollut vielä puuainesta seassa.

Terkkui: Marja

Kiitos Marja,

aika mielenkiintoista. Tämän sitä luuli tuntevansa… mutta aika monenmuotoisia ovat sienilajit!

t. Mikko