Kirkkaan keltaisia


Onko lahotipakka? Muutamaan kertaan ylivuotisella havupuurungolla, isoimmat 5 mm, kuvattu tänään. Hmm onkohan oikea osasto …

2 tykkäystä

Hei,

jokin Dacrymyces eli tipakka tässä todellakin on ja tipakat ovat todellakin kantasieniä, vaikkei helttoja tms olekaan. En ole perehtynyt näihin niin hyvin, että pystyisin sanomaan lajin pelkän ulkonäon perusteella, mutta voisi olla esim. kuppitipakkakin.

Marja

Tipakat on hankalia. Kyselin niistä taannoin ja sain vastauksiakin. Yritin mennä kaavan mukaan mutta pieleen nuo taisi mennä

Sittemmin oivalsin yhden olennaisen jutun lahotipakasta. Elikkä isot kuusen maapuut on täynnä niitä oransseja pikku palluroita ja ne ovat lahotipakan suvutonta muotoa. Hyvissä kasvuoloissa ne voivat tehdä vähän jalkaakin mutta ovat silti lähinnä vain klönttejä. Lahotipakan suvullinen muoto on sitten juuri tuollaista kuvasi kaltaista todella kauniin sitruunankeltaista vähän läpinäkyvää tyynyä. Tuota suvutonta muotoa näkee läpi vuoden mutta suvullista paljon vähemmän ja ehka vain keväisin? Ja tyypillisesti suvuton ja suvullinen ovat sitten siinä vierekkäin eli tästä saa lahotipakan lajilleen.

Suvussa on kuitenkin useita lajeja eikä kuvassasi näy suvutonta muotoa joten varmaan tuo jäänee sp:ksi.

1 tykkäys

Kiitos taas, Marja ja Henri, ojan pohjalla olisin ilman teitä … :slightly_smiling_face:

Hei,

arvaapa mitä: ojan pohjalta (ja reunoilta, esiin nousseelta maalta ja karikkeelta, puilta ja risuilta) löytyy usein vaikka mitä mielenkiintoisia (pikku)sienilajeja, varsinkin jos se oja on päässyt vähän kuivahtamaan… :wink:

Terkkuja: Marja

Niinpä kyllä, ja perhosia … :sunglasses:

Tällaisia keltaisia näkyi tänään männyn pudonneilla oksilla:

Itselläni tuo menisi suuremmalti miettimättä toukotipakaksi, Guepiniopsis alpina. Se kasvaa nimenomaan männyllä. Dacrymyces suvun tipakat ovat pienempiä (paitsi ehkä kultatipakka, D. chrysopermus, joka kasvaa kyllä myös männyllä).

Näissä on kyllä se ongelma että vanhemmat lähteet ovat vanhentuneita ja uudet on sitten ammattimiesten heiniä. Pikkusen on ongelma myös se että laji.fissä ei ole tietoa minkä kaavojen taikka lähteiden mukaan siellä on lajit jaoteltu elikkä minkä mukaan havaintoja toivotaan ilmoitettavan.

1 tykkäys