Tipakkajuttua

Tipakoita on tullut ihmeteltyä ja kuvailtua runsaasti. Ongelmana on että nettikuvastoista ei ole paljoakaan apua koska lajit on siellä enimmäkseen arvottuja ja D. stillatukseksi on sitten laitettu myös kaikkea mahdollista.

Bellissimo postasi foorumille taannoin linkkejä sukuun, ne löytyvät täältä

Muutama tyyppi tulee kuitenkin toistuvasti vastaan elikkä maastossa ne tunnistaa helposti mutta nimet vaan puuttuvat. Tässä nyt yksi selkeästi erottuva tyyppi jota löytyy kuusen maapuilta.

Tämän tipakan tunnistaa esim. siitä että varsinkin tuoreissa/kosteissa itiöemissä keltainen on niin hohtavaa ja voimakasta että kuvaaminen on todella hankalaa. Kuivahtaa sitten oranssimpaan suuntaan. Ulkomuoto on myös hyvin omanlaisensa kun pukkaa sylinterimäistä pötköä johon sitten levittää vähän naulankantaa. Ei kuitenkaan leviä tuosta olennaisesti vaan jää pienikokoiseksi. Ainakin kolmesti olen tätä kuvannut alkukeväästä suurten kuusten maapuiden kyljistä. Paikkoja on ollut ainakin Träskändan puisto Espoossa ja Lemmenlaakso Järvenpäässä.

Tätä määrittäessä tuppaan päätymään Dacrymyces capitatukseen mutta en nyt tiedä vaikka olisi joku ihan toinenkin laji, vaikkapa joku D. stillatuksen muoto? Mietin myös mahdollisuutta voisiko olla kyseessä toukotipakan nuorta kasvustoa, mutta nämä ovat pieniä eivätkä leviä. Eivät myöskään tee minkaanlaista kuppia taikka selkeää kartiota.

Tuo D. capitatus puuttuu laji.fistä ja taitaa puuttua myös Ruotsin listalta mutta jotain hämärää tässä on kun Tanska on täynnä täppiä ja lajin täppiä löytyy myös Norjasta ja Eestistä. Onkohan jotain taksonomisia kiemuroita tässä sotkemassa?

Joka tapauksessa kiinnostaisi tietää millä nimellä tätä helposti tunnettavaa versiota tipakoista pitäisi kutsua tai millä nimellä se pitäisi laittaa sieniatlakseen.

1 tykkäys

Tästä lahkosta Dacrymycetales on tekeillä tutkimuksia pohjoismaissa. Paljon uutta luvassa, paljon uusia lajeja. Alku on jo julkaistu ja siinä sanotaan näin: “This clade is probably another species complex, within which D. capitatus s.lat. displays substantial morphological variation and misidentifications are likely.”

Ei näistä pääse mihinkään ilman skooppia kun skoopin kanssakin on niin vaikea. Yleisiäkin lajeja puuttuu laji.fi:sta mutta eiköhän siitä päästä muutaman vuoden sisällä.

2 tykkäystä