Dyyniorvokki (dyyniketo-orvokki), poistettu vai jäänyt pois Viola-taksonomiasta?

Olin jo etsimässä kuvia vähän vanhemmasta orvokkihavainnosta, kun huomasin, että lajia ei ole missään muodossa laji.fi:n Viola-taksonomiassa: Dyyniorvokki (kasviatlas 2015 dyyniketo-orvokki -nimellä) Viola tricolor ssp. curtisii tai Viola tricolor var. maritima.

Olisi ollut kiintoisaa tallentaa ko. huomio, koska kukkivat kasvit kasvoivat entisellä satama-alueella maanrakennuksen paljastamasta siemenpankista, josta versoi muitakin paarlastikasveja. Olisi ollut mukava saada vahvistus puolesta tai vastaan. Poikkesi kasvutavan, kasvupaikan ja ulkonäön puolesta keto-orvokista, jota myös kasvoi isoina esiintyminä suuralueen kalkkivaikutteisilla kasvupaikoilla. Nyt jo kadonnut rannan maisemoinnin takia, mutta saattaisi ilmaantua lähialueilla ehkä uudelleen maanrakennustyön seurauksena - ei ole ainoa alueen entinen satama-alue.

Kait se luetaan keto-orvokin alalajiksi tai muunnokseksi, eikä ole oma lajinsa ollenkaan.

Voila maritima nimellä on kuitenkin talletettu muutamia havaintoja mutta se ei ole taksoni laji.fissä vaan keto-orvokin alalaji Viola tricolor subsp. maritima Schweigg. ex Clausen taikka muunnos var. maritima.

Kyllä, näin olen sen ymmärtänyt, mutta kun se katoaa kokonaan:
vuonna 2015 se näkyi kasviatlaksessa näin, mutta sen jälkeen ei tietoa, mihin sen havainnot olisi sisällytetty:

Ok, eli dyyniorvokkina tai dyyniketo-orvokkina ei voi tallentaa eikä kuulu keto-orvokkiryhmään. Nähtävästi en ole yrittänyt tallentaa mitään alalajia tai varianttia, kun en ole aiemmin törmännyt tähän juttuun.

Myös alalajit voivat olla taksoneita Laji.fissä mutta jonkun pitää ne tietokannassa sellaisiksi ensin määritellä. Tuota dyyniketo-orvokkia ei ole määritelty taksoniksi eli lajihaku ei palauta sillä nimellä mitään. Voit kuitenkin kirjata havaintosi millä nimellä vain, kyllä ne tietokantaan tallentuu, eivät vain listaudu taksonihauissa vaan ainoastaan merkkijonohauissa.

Yksi hyvä tapa olisi tallettaa havainto nimellä Viola tricolor ja kirjata tarkemmat tiedot alalajista havainnon lisätietoihin.

1 Like

Hyvä neuvo, kiitos (!)