Echinostelium sp., hapsinen - ei todellakaan vaan jokin home

Kylvin ensimmäiset siemenet noin viikko sitten ja suojasin ruukut muovipusseilla. Kokemuksesta tiedän, että kannattaa tuuletella, etteivät homehdu. Harmistuin, kun tänään huomasin yhdessä kylvöksessä jotain vaaleaa härmää. Kun luuppi on lähes aina taskussa, vilkaisin sillä ja ihmetyksekseni siinä näytti kasvavan myös jotain pieniä limasienen näköisiä, ihan kuin jotain minididymiumia.

Päätin skoopata, No, kun siinä oli sitä sienirihmastoakin, niin näytteen saaminen oli hankalaa ja tuhosi näitä nuppinelamaisia eliöitä, mutta onnistuin kuitenkin saamaan jotain preparaatiksi.

Ja kas vain, itiöt olivat pyöreähköjä joskin värittömiä ja rakenteissä ei ollut septoja. Limasieni siis. Päädyin Echinostelium sukuun, mutta laji on vielä hakusessa. Pitäisi yrittää saada selville, onko tällä kapillitiota.

Mie taisin onnistua luomaan kasvihuone/kosteakammio-olosuhteet jollekin täysin itselleni uuden limasienisuvun edustajalle ja harmitukseni häipyi. Joskus onni löytyy onnettomuudestakin. En ole tainnut limasieniä ennen näin läheltä löytääkään, ei tarvinnut lähteä etsimään vaan tulivat kotiin.

2 Likes

Tutkin tarkemmin. Tällä on musta kiekko perän päässä, eikä varsinaista kapillitiota ole. Perä on pitkä (jopa n.1mm), tumma ja kapenee tyven 30;stä 20:een. Itiöt ovat selkeästi alle 10.

Tuo kiekko vie määrityksen E. brooksiin:

Sporocarps 100-200 �m tall. Stalk base expanded and often containing granular matter, tapered upwards. Sporotheca 35-60 �m diam., pink when freshly matured, pink to pinkish brown when dry. Columella lenticular to hemispheric, borne on a short cylindrical projection of the stalk, dark brown, 4-6 �m diam., 3-5 �m tall. Peridium persisting as a minute collar 2-4 �m diam. Spore-mass pink. Spores pinkish to hyaline, globose, 10-14 �m diam., minutely roughened, with a distinctly thinner region, containing from one to several protoplasts.

Mutta itiöiden pitäisi olla 10-14 ja peränkin lyhyempi ja kaveta reilusti sekä kostealta eli tuoreilta/raaoilta näyttävät olivat valkoisia, niin määritys saa vahvaa epävarmuutta eli Echinostelium cf. brooksii.

1 Like

Sain Henrin kosteakammiokokeilusta idean kokeilla onnistuuko vähän krouvimminkin ja laitoin märkää talouspaperia tyhjään reikäkantiseen viinirypälerasiaan. Laitoin siihen jotain ylimääräisiä puunkuoria limasieninäyteroskistani ja huuhtelin tämän preparaatin sekä pyyhin Echinosteliumia veitsen kärjestä. Se jäi siihen hieman alareunalle paperiin. Kaadoin vähän kraanavettä rasiaan, kun muistin. Eilen katsoin, mitä oli tapahtunut ja näitähän oli melekonen määrä siinä paperissa ja vähän yhdellä puunkuorellakin. Riittääköhän tälle ravinnoksi talouspaperikin? No kai niistä puunkuoristakin jotain huuhtoutui.
Otin pintamikroskoopilla kuvia, Suurin osa surkeita, mutta ja sain sentään tällaisenkin:

Mitään roosanpunaista vaihetta en ole ainakaan vielä huomannut, joten tuskinpa tämä E. brooksii on, ehkä sittenkin joku muu hapsinen.

1 Like

Echinosteliumeilla ei ole mielestäni tuollaista peridiota, ne näyttävät lähinnä itiökimpuilta. Echinosteliumit ovat myös hyvin pieniä, max. 0,5 mm kokonaiskorkeus (1 mm = 1000 µ) ja E. brooksiin kokonaiskorkeus on 0,1- 0,2 mm elikkä 100 - 200 mikronia. Jos on millin kokoisia on Echinosteliumit out.

Hei,

koetan muistaa ottaa näytteen mukaani Saksaan. Ehkäpä saan siellä lisäinfoa asiaan. Määritin E. cf. brooksii eli lähinnä se. Mutta tämä voi siis olla jopa kuvaamatonkin laji, tuskinpa sentään vihjailemasi uuden suvun edustaja.

Jos luet tuon E. brooksiin kuvauksen yltä, huomannet että siinäkin mainitaan peridio ja se voi hapsisillakin olla (ainakin jossain vaiheessa) kiiltävä esim:

*Echinostelium arboreum H. W. Keller et T. E Brooks

Peridium persistent, membranous, shiny, clinging to the capillitial tips and remaining as a basal collar

Huomasitko tuon koko ongelman. Kirjoitit että “Perä on pitkä (jopa n.1mm)” kun E, brooksii on 0,1 - 0,2 mm.

Tässä kuva E. minutumista joka on on Echinosteliumeista kookkain (0,2 - 0,5 mm).

Peridio katoaa hyvin varhain ja sen jälkeen itiöpesäke näyttää tuollaiselta pallukkakimpulta.

Jos on 1 mm ja selvä peridio tulee lähinnä mieleen Lamproderma scintillans, mutta ilman kuvaa kapillitiosta laji ja suku on aika lailla ilmassa.

Hei,

olen skoopannut tuhansia (no ainakin lähes :wink: ) Lamproderma näytteitä ja uskoisin tunnistavani suvun edustajan. Tällä ei ole kapillitiota ja perän latvassa on tumma levy, itiöt ovat kellertäviä.

Kaikki viittasi mielestäni siis Echinosteliumiin. No, tutkin nyt sitten vielä yhden pesäkkeen ja aloin ihmetellä itiöiden muotoa. Ne kun eivät olleet säännöllisen pyöreitä ja kokokin vaihteli turhan paljon. Kun sitten huomasin, että perä oli itse asiassa juurehtiva, tajusin, että voisipahan tämä olla sienikin. Aikani netistä haeskeltuani totesin, että oli Rhizopus stoloniferin kaltainen, jokin home siis.

Jotta määritykseni taisi todellakin mennä metsään ja vilkkaasti sittenkin. No, tekemällä virheitä oppii tehokkaimmin.

Kiitoksia kommenteista. Ne saivat tutkimaan tarkemmin.

t: Marja

2 Likes

Toi Rhizopus on todella hankala kosteakammioissa. Niitä tulee paljon ja luupilla ei oikein ota tolkkua onko myxo vai joku home. Pitäisi aina jaksaa skoopata koska muuten missaa helposti myxoja. Suvussa on lajejakin kymmeniä ja itiöt voivat olla melkein pyöreitä ja sileitä, vaikka tuolla stoloniferilla onkin ovaalit ja voimakkaan pitkittäisuurteiset itiöt.

1 Like