Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Eipä taida

olla tunnistamiseen tarvittavaa dataa riittävästi tässäkään kuvassa. Kasvoi Yyterin takamailla mäntyä ympäröivän aluskasvillisuuden keskellä.
Herrainpäivät, Pori 14.10.2021

Onhan tuo vaikea joo. Mutta sen verran voi sanoa että kyseessä on seitikki (Cortinarius), ja vieläpä vanhan alasuvun Telamonia porukkaa. Esimerkiksi varsin tavallinen siroseitikki (Cortinarius casimiri) on hieman tuon näköinen, samaan tapaan harvahelttainen laji. Toki se on kai hiukan rehevämpien paikkojen laji, joten ehkä kyseessä on kuitenkin joku muu.

Tuon tapaisen sienen tunnistaminen on vaikeaa. Keräilijä ohittaa tuon peläten sen olevan myrkkysieni ja niin mahdollisesti onkin. Parasta jättää keräämättä ruokasieneksi. Muistan, että joskus oli tieto, että myrkyllisiä ovat punainen kärpässieni ja suippolakkinen seitikki. Tieto on täällä lisääntynyt, niitä on monia muitakin ja joka vuosi joku syö myrkyllisiä sieniä. Tämän tunnistaminen vaatii hyvän asiantuntijan. Lapsuudessani sieniä kerättiin paljon. Mieleen on jäänyt mm. korvasieni, joka sekin taitaa olla vähän myrkyllinen, mutta syotävissä oikein valmistettuna, mikäli muistan oikein.

Kävin uudelleen sitä maastoa tutkimassa ja totesin että ei tuo seitikki ihan hiekassa kasva. Paikka on Herrainpäivien puolta ja siellä laidalla, jossa metsä tihenee ja mänty sekä ympärillä kasvavat heinät ja sammalet ovat ihan multaan juurtuneet. Sanoisin että kasvupaikka on silkkaa santaa reippaasti rehevämpää ja siis täyttänee mainitun lajin kasvupaikkavaatimuksen.