Tänään havaitsin sienitautiin kuolleen heinäsirkan, paikalla joinain vuosina tosi paljon kuolleita heinäsirkkoja, näkyvät hyvin kun viimeisillä voimillaan kiipeät näkyviin (sienen aiheuttamana) kirjasta tarkistin että otsikossa oleva olis aiheuttaja, lajin mukaan suku kuuluu kärpäsille?
Laji.fi ei tunne tuota E. grylliä taksonina. Sitä kuitenkin löytyy Suomesta. Ainakin Hokke on sitä löytänyt ja laji.fissäkin on yksi iNatista kopioitu havainto kirjattuna sillä nimellä. Itse en ole tätä koskaan nähnyt.
Outoa vaan että sama suku annettu, täällä retkeilyalueellani tulee aika usein vastaan, jonkun kuvankin olen joskus ottanut, viime vuonna muistaakseni yleinen näky, en tiedä onko muita vastaavia sieniä sirkoilla, meinasin tänään kirjata vihkoon mutta ei onnistunutkaan, täytyy vaan laittaa ei hyväksyttynä nimenä
Juu senkun kirjaa ylös vaikka laji.fi ei tunne nimeä. Kyllä ne sieltä saa kaivettua esiin ja joskus varmaan laji viedään taksonitietokantaankin. Itse en tiedä muita heinäsirkkoja loisivia kuin tuon E. gryllin. Varmaan muitakin voi olla mutta nämä tunnetaan huonosti ja jokainen kirjattu havainto on arvokas.
Maallikkona olen havainnut että kovin usein uhri on ollut mielestäni niittyheinäsirkka
Mielenkiintoinen juttu tuokin.
Se on harmillista, että eläimillä ja kasveilla/sienillä on eri nimistösäännöstöt ja sama-asuinen tieteellinen nimi sallitaan erikseen eläimillä ja kasveilla/sienillä. Tässä tapauksessa Entomophaga on sekä erään kärpässuvun että erään sienisuvun tieteellinen sukunimi.
Yleensä tuosta ei juuri haittaa ole, paitsi juuri tällaisissa tapauksissa, joissa kaksi eri eliöryhmään kuuluvaa sukumimeltään sama-asuista taksonia esiintyy samalla alueella.
Näistä kannattaa kerätä ehdottomasti näyte, sillä E. grylli tullaan varmasti jakamaan edelleen useampaan lajiin, kunhan niiden sekvensointi pääsee vauhtiin.
Linkissä mukava lyhyt katsaus Kazakstanilaisiin havaintoihin ja isäntälajeihin.
Miten näyte pitäis ottaa? sirkka putkiloon ja kansi kiinni? mihin lähetetään?
Kyselin taannoin tämmöisten säilytyksestä ja sain vastauksen että joko pitää kuivana tai säilöö 70% alkoholiin. Sain silloin neuvoja Tanskasta ja Kanadasta. Sitä en tiedä kenelle pitäisi lähettää tai olisiko Suomessa joku joka tutkisi näitä.
Päätin lähteä tänään etsimään näitä ja suuntasin Vuosaaren kasan laajoille heinäsirkkaruderaateille. Aika helposti löytyi kaksi loisittua joista toinen oli vielä elossa. Tässä kuva kuolleesta, en nyt tuosta lajia tunnista mutta vaikuttaisi olevan jotain ketoheinäsirkan tapaista.
Löysin ekaa kertaa näitä alkusyksystä, muutamia yksilöitä. Voin koettaa etsiä ensi kesänä/syksynä paikalta, jos on ajankohtaista tarvetta näytteille:
11.9 Nurmijärvi.
Muistan lukeneeni jostain tämän sienen suosivan kosteaa ja lämmintä mikroilmastoa.
Se tuntuu räjähtävän epidemiaksi pitkien ukkosjaksojen ja helteiden aikana.
Kävin kerran tällaisella säällä katsomassa erään turkulaisen hiekkakuopan elämää.
Kuolleita sirkkoja oli satoja kiinni heinillä. Sittemmin näitä on löytynyt joka kesä vähintään muutamia.
Näytteitä en ole koskaan kerännyt mutta voishan sitä jos näitä aletaan splittaamaan…
Turun Yliopistolla ainakin porukka on kiinnostunut hyönteisten loissienistä ja voi saada määrityksiä.