Erään lantakompostin sienistä

Kuvailin Pieksämäellä erään lantakompostin sieniä 08.06. Muuten oli kuivaa eikä sieniä mutta kompostien kosteudesta sieniä kuivana kesänäkin löytää. Komposti koostui hevosenlannasta jossa oli mukana jonnin verran olkia. Kompostilla kasvoi mukavasti sieniä - reunuskirjohelttaa, lantahäiväkkää, sittamustesieniä

Oli myös tällaisia vaaleita tapauksia jotka tulkitsin haalistuneiksi lantahäiväköiksi

Ja lisäksi tällaisia vihertävän keltaisia “keltahäiväköitä”.

“Keltahäiväköiden” laji jäi vähän auki kun tuumasin että kyseessä voisi olla myös B. variicolor jota tavataan esim Ruotsissa ja Tanskassa muttei Laji.fin mukaan Suomessa.

Kävin sitten uudestaan paikalla 23.06. ja löysin paikalta taas outoja häiväköitä

Skooppasin nämä ja skopiat olivat identtiset noiden 08.06. “keltahäiväköiden” kanssa. Itiöt olivat pääosin 10,5 - 12, 5 x 7 - 8, isot ituhuokoset ja paksut kuoret.

Päärynämäiset basidiot olivat 4-sterigmaisia ja sijaitsivat helttojen sivupinnoilla.

Heltan terässä ei basidioita näkynyt. Keilokystidit olivat lähinnä pallomaisia taikka kuplamaisia, jos nuo rakenteet nyt ylipäätään ovat kystidejä. Mitään utriformeja taikka langeniformeja keilokystidejä en löytänyt vaikka useamman preparaatin tein.

Kaivelin mitä netistä löytyisi ja parhaalta (ja oikestaan ainoalta) selvitykseltä vaikutti tämä artikkeli vuodelta 2015

https://www.researchgate.net/publication/282381574_Molecular_phylogeny_and_taxonomic_revision_of_the_genus_Bolbitius_Bolbitiaceae_Agaricales_in_Russia

Ilmeisesti keltahäiväkkäryhmä on aika lailla levällään. Jutussa clade 1 on B. titubans sensu stricto. Nämä omani ovat pienempiä itiöiltään eivätkä keilokystiditkään oikein sovi tähän cladeen. Eivät kyllä sovi oikein muihinkaan jutun keltahäiväkkäryhmän cladeihin. Elikkä pikkusen mysteeriksi jää toistaiseksi.

Onkohan muilla jotain kokemuksia taikka näkemyksiä näistä keltahäiväkkäryhmän lajeista taikka lähilajeista? Liekö suomalaisia näytteitä paljonkin sekvensoitu? Itselläni on yksi haapalastukolla kasvanut tapaus sekvensoitavana mutten tiedä vielä tuloksia. Hevosenlantakomposteissa ei pitäisi kovin monen Bolbitiuksen kasvaa.

Löysin vielä yhden aika tuoreen selvityksen Bolbitiuksista (pdf ladattavissa netistä)

Flora agaricina neerlandica vol. 6 (Arnolds, 2003).

Jutussa B. variicoloria käsitellään B. titubansin variaationa var. olivaceus. Laji.fissä, kuten myös Ruotsin ja Tanskan listoilla, B. variicolor on kuitenkin oma lajinsa. Yllä linkkaamassani sekvenssijutussa B. variicolorit niputtuu suht hyvin omaan cladeensa (clade 3) mutta toisaalta kuvaus esim. keilokystidien osalta on aika erilainen kuin hollantilaisten selvityksessä ja sekvenssejä oli käytettävissä vain muutamia.