Elävän tammen rungolla, alle metrin korkeudessa kasvoivat. Joidenkin haarojen kärjissä näkyi kalpeaa keltaista sävyä. Eihän näitä lajilleen saa, mutta ovat kuitenkin kiintoisan oloisia.
Lentariasta aloittaisin.
Kävin tänään Auroran puistossa Espoossa missä vanhoja massiivisia tammia kasvaa sekä puistopuolella että metsäpuolella. Katselin niitä vähän sillä silmällä eli että löytyykö elävien tammien rungoilta näitä kuvaamiasi. No löytyihän niitä ja olivat yleisiä. Jos kymmenkunta tammea katsastin eri puolilta aluetta niin taisi kuuden rungossa kasvaa kuvasi kaltaisia haarakkaita. Niitä kasvoi runsaasti näillä puilla ja kun kiikarilla tähystelin korkeammalle niin niitä näytti kasvavan “latvaan asti” tai siis ainakin reilun 5 metrin korkeuteen mistä ne kiikarilla vielä helposti huomasi.
Muodoltaan ne olivat vähän vaihtelevia, osa enemmän ja osa vähemmän haarautuvia, väritys vaihteli valkoisesta vaaleanruskeaan tai beessiin, mutta mitään keltaiseen vivahtavia haarojen kärkiä en huomannut. Kooltaan kaikki (siis sadoista yksilöistä) olivat melko lailla samaa kaliiberia eli ihan max 3 - 4 senttiä ja enimmäkseen siinä parin sentin hujakoilla,
Nämä elävän puun rungolla kasvavat olivat melko lailla erinäköisiä kuin aiemmin samalta alueelta tammen maapuiden alapinnoilta kuvaamani syheröiset haarakkaat. Lajeja olen yrittänyt vähän ns. nettiselvittää. Luulen että syheröt ovat byssisedaa koska muilla lahohaarakkailla ei kuvien perusteella näytä olevan tällaisia syherömuotoja. Nämä elävällä rungolla kasvavat siistit haarakkaat voisivat myös hyvin olla byssisedaa, vaikka liekohaarakaskin on aika samannäköinen. Liekohaarakas kait kasvaa enimmäkseen isoilla haavoilla muuta kaipa tuo voisi kasvaa tammillakin. Byssisedasta löytyy jonkin verran kuvia ja osassa kuvista se on liekohaarakasmainen. Yhden svedulähteen löysin joka byssisedaa tukisi, mutta en tiedä onko kuvissa määritykset oikein.
Näiden kahden lahohaarakaslajin lisäksi Suomesta on tavattu pari muutakin lajia joista ainakin yhdellä tai ehkä kahdella on keltaisia kärkiä. Näistä muista lahohaarakaslajeistamme on tosi vähän kuvia tai ei ollenkaan.