Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Marraskuisia sieniä Träskändan puistosta Espoosta

Kävin Träskändassa kuvailemassa 6.11 ja 16.11. Ihan mukavasti sieniä vielä löytyy. Tässä muutama kuva. Osan olen mielestäni tunnistanut, osassa olisi apu tarpeen.

 1. Oksalaholakkia tästä mallailen. Näitä on vielä aika runsaasti puiston eteläreunan haketusalueella

 1. Pakupaijavahakkaita oli tänään yllättäin noussut tai ainakin näyttivät tuoreilta. Tai onhan niitä kait muitakin vihreitä vahakkaita?

 1. Hiippo1. Tämä kasvoi jonkun jalomman lehtipuun rungolla. Kooltaan paljon suurempia kuin sinikaarnahiipot joita oli myös jonkun verran rungoilla, mutta kuitenkin pieniä hiippoja (korkeus luokkaa 5 cm).

 1. Hiippo2?. Näitä löytyi yhdelta kuusen maapuulta. Kasvoivat tuollaisissa kauniissa pikku ryhmissä. Kooltaan hyvin pieniä, parisenttisiä.

 1. Vinokkaita jonkun lehtipuun rungon tyvessä. Nämä olivat hyvin pehmeitä ja hajosivat tai muussaantuivat hyvin helposti. Tuntuma oli sellainen pehmeän nukkainen. Näillä on myös tuollainen hauska piparkakkureunus. Erilaisia pieniä valkoisia vinokkaita näkee paljon mutta tämä poikkesi selvästi valtavirrasta. Voisiko olla villaruostevinokas?

 1. Pikkuruisia karvareunaisia maljakkaita.

 1. Kennokääpä lienee tämä

Muutakin hauskaa sieltä vielä löytyi, mutta tässäkin taitaa olla jo aika paljon kuvia.

2 tykkäystä

Minun mielestäni 1 kyllä oksalaholakki, 2 papukaijavahakas, Viimeisessä kuvassa kennokääpää.

Kiitti Esko. Kennokääpää tarkoitinkin, karkas vaan jostain tuo väärä nimi.

Numero 3 kenties karvashiippo?

Kiitos Mikko, olinkin unohtanut kokonaan tuon karvashiipon jota olen siellä jo aiemmin kuvannut.

Tuo hiippo2 taitaa kuulua valkohiippoihin (Hemimycena sp). Luonnossa se näytti valkoiselta. Mycena.no saitilta löytyy lajiehdokaskin Hemimycena tortuosa jolla on kuvaava enkkunimi dewdrop bonnet, mutta suvussa on lajeja paljon eli tuo on nyt vain 100% heitto. Kummiskin Hemimycena sp tuntuisi kovasti sopivalta määritykseltä.

Tuo pieni ruskea maljakas vois olla joku Pyrenopeziza. Siitä ei varmaan pääse eteen päin ellei Marja sattumoisin tunne sientä ulkonäöltä. Lajeja suvussa on paljon.

Valkoisesta vinokkaasta ei tullut otettua kunnon lähikuvaa mutta kropistakin näkee että sieni on lähinnä jotain vanumaista tai nukkaista ainetta ja sormissa se tuntui ihan pehmeältä vanulta.

vinokas116112018auroravalmismini2

Viimeinen kennokääpä on ainoa näistä joita tunnen.

Hei,

kun nyt kysellään, niin tuo maljaks ei vaikuta Pyrenopezizalta, mutta en äkkiseltään pysty sitä tunnistamaan. Jokin eteläinen laji kenties tai pakkasvaurioinen. Vaikuttaisi kellertävältä, paleltunut Trichopeziza?, mutta ne eivät käsittääkseni kasva puulla…

Vaalea vinokas lienee jokin Crepidotus.

Marja

Kiitos Marja, nuo maljakkaat eivät olleet pakkasvaurioisia mielestäni ja kasvoivat jonkun jalon lehtipuun kannon sahauspinnalla. Täytyy katsoa ensi syksynä mitä kannolla tapahtuu.

Löysinkin Bellissimon kommentin Creidotus sukuun eli vaativat mikroskopiaa ja vain haaparuostevinokas olisi makroskooppisesti määritettävissä. Tämä siis taitaa jäädä nyt tasolle Crepidotus sp.

Tässä siis lajit, jos ei tule eriäviä mielipiteitä

 1. Oksalaholakki
 2. Pakupaijavahakas
 3. Karvashiippo
 4. Hemimycena sp
 5. Tuntematon
 6. Crepidotus sp
 7. Kennokääpä

Tarjoaisin (6) kuvan lajiksi Korukarvakkaa (Neodasyscypha cerina)?

Kiitos Esko, ehdotus tuntuu nettiselailun perusteella aika mahdolliselta, Ei näitä kuitenkaan uskalla määrittää ilman Marjan kannatusta.

Ihan muuten uteliaisuutta, mistä päin Träskändaa nuo papukaijavahakkaat löytyivät? Vaikka tämä on kaiketi yleisehkö sieni, en sitä koskaan ole onnistunut luonnosta löytämään. Vihreä sieni vihreällä alustalla on aika hankala keksittävä… Olisi tietty pitänyt kysyä tämä kysymys jo ennen kuin kävin siellä nyt lauantaina, taitaa pakkanen nyt viedä kaikki tällaiset pienet helttasienet. Mutta vastaisuuden varalta tämä olisi kiva tietää että osaa pitää paikkaa silmällä.

Laitoin sinulle karttalinkin. Näkyvillä oli vain muutamia itiöemiä. Kun nostelin lehtiä siitä vierestä löysin vielä muutaman lisää, mutta en käyttänyt etsimiseen kuin minuutin eli voi niitä olla siellä enemmänkin. On tosiaan aika pieni ja vihreä mutta syksyisiä lehtiä vasten erottuivat kyllä aika hyvin.

Jos viitsit kuitata niin tiedän toimiiko tämä tapa viestiä.

Moi,

kiitoksia!!! Linkki aukesi ja sain kartan näkyviin.

t. Mikko