Tunnistamattomia sieniä ja kääpiä Nuuksiosta

Tuumasin että Nuuksion Myllypuron purolaakso saattaisi olla järkevä sienikohde ja jotain sieniä sieltä aamulla löytyikin vaikka odotukset eivät olleet kovin korkealla. Tunnistettuja olivat mm. kehnäsieni, rusakkonuljaska, löyhkäsilokka joka ei kyllä löyhkännyt yhtään, oksalaholakki, rusko-orakas, oranssikärpässieni ja about parikymentä muuta sientä. Eli tyhjää on mutta jotain silti löytyy kun jaksaa kuljeskella. Muutama sieni jäi tunnistamatta

  1. Pieniä rouskuja rahkasammalikossa, ei polttavuutta taikka kirpeyttä vaan aivan mauttomia olivat. Tuumasin että voisiko olla rahkarousku vai meneekö kuiteskin pikkurouskuun. Ei kuitenkaan varmaan rutarousku jonka arvelen jo tuntevani, En oikein löytänyt tietoa miten rahkarousku eroaa pikkurouskusta.

  1. Itselleni uusi kääpätuttavuus jos laji on oikein elikkä kuusen maapuulla kyljessä pitkät rivit parisenttisiä kääpiä jotka ovat mielestäni riukukääpiä

  1. Outo käävänalku nuorehkolla mutta kuivahtaneella pystykuusella. Näitä oli siinä päällekkäin kolme kappaletta sellaisia 3 - 6 senttisiä halkaisijaltaan ja pehmeitä eli sormestä jäi helposti jälki. Kun pillit ovat tuollai vaaleanpunertavat ja sokkeloiset niin mietin voisiko tämä olla helohäivekääpä?

  1. Laajalla puronvarsisoistumalla puhtaassa rahkasammalikossa kasvoi tämä seitikin oloinen sieni jolla selvä vaalea kaulus taikka rengas. Kaulusseitikkiä vähän katselin mutta netin kuvastot eivät oikein tue määritystä enkä oikein löytänyt tietoa renkaallisista seitikeistä, elikkä onkohan kenelläkään esittää tähän jotain lajiehdotusta

  1. Viimeisenä tämmöinen pikkusieni jonka löysin purouomasta kasvamassa koivun juurakosta. Tästä en osaa arvata oikein mitään

Moi,

tässä omia ajatuksiani:

  1. Todennäköisesti pikkurousku. Rahkarousku on selvästi tummemman punaruskea. Toki rutarousku (ja sikurirouskukin) voivat kyllä vaaleta kuivuessaan. Sikurirousku tämä ei ole, mutta en ihan varmasti sulkisi rutarouskua pois.

  2. Lienee tosiaan riukukääpä, toinen vaihtoehto kai voisi olla kuusenkääpä / siperiankääpä. Tällä pitäisi olla nahan tuoksu.

  3. Ehkä mieluummin punahäivekääpä, koska se kasvaa kuusella. Helohäivekäävän pitäisi olla männyn laji.

  4. Joku pelargoniseitikin ryhmästä, jos pelargonin tuoksua?

  5. Tästä en minäkään osaa arvata mitään. Voisiko olla joku hiippo tai kynsikäs?

1 tykkäys

Kiitos Mikko. Punahäivekääpää ajattelin minäkin, muistin vain nimen väärin. Pelargoniseitikkien ryhmä on varmaankin oikea osoite tuolle neloselle, ainakin kuvastot tukevat vahvasti määritystä.

Olkoon rousku pikkurousku. Näitä kasvoi yksittäin siellä täällä puhtaassa kosteassa rahkasammalikossa ja kaikki olivat tosiaan tuollaisia vaalean säämiskänvärisiä pikkurouskun tapaan. Rutarousku kasvaa ryhmissä ja mielestäni vähän eri biotoopissa kuitenkin ja on kovasti oranssi sekä jalastaan että lakistaan, näin siis omien vähäisten kokemusteni mukaan. Rahkarouskusta ei löydy paljoakaan tietoa netistä mutta ilmeisesti rahkasammal + punaruskeus vievät oikeaan lajiin.

Nyt välähti tuosta viimeisestä että se taitaa olla pieni haaraheltta.

Lajit siis nämä ellei joku protestoi

  1. Pikkurousku, Lactarius tabidus
  2. Riukukääpä , Phellinus viticola
  3. Punahäivekääpä, Leptoporus mollis
  4. Pelargoniseitikki, Cortinarius flexipes coll.
  5. Haaraheltta, Cantharellula umbonata

Riukukääpä selvä tapaus. Punahäivekääpä ihan mahdollinen, mutta kun on vielä noin nuori, niin varmistaisin vielä skoopissa. Muillakin lajeilla saattaa nuorena olla tuota hentoa punaista. Ainakaan kuvasta en uskalla mennä antamaan varmaa määritystä.

1 tykkäys