Hapero ja sen tuoksu

Nyt alkaa tulla sieniäkin oikein mukavasti! Laitan nyt pohdittavaksi tällaisen tapauksen. Olen varmaan kysellyt tästä aiemminkin vanhalla Sienipolulla, mutta kun tuo pohdinta on kadonnut niin avataan tapaus uudestaan.

Eli kyseessä siis pienikokoinen hapero. Maku oli miedohko, ei ainakaan polttava mutta täysin miedoksi en julista. Kasvoi Helsingissä lähellä Espoon rajaa, Koivusaaren metroasemalta kohti Hanasaarta johtavalla merelle tehdyllä nurmikkoisella piennarvallilla. Ainoa puu lähellä oli koivu. Itiöpöly oli melko tumman kermanväristä. Monivärihaperolle (Russula versicolor) Funga Nordicassa kuvattu Romagnesin luokitus IId - III b sopii hyvin. Jonkinlaista kellertävää värjäytymistä on havaittavissa. Lakki on näin paahteisella paikalla selvästi menettänyt jo värinsä.

Joku monivärihaperon porukasta tämä varmaankin on. Se mikä tästä tekee kiinnostavan on tuoksu. Se oli selvästi epämiellyttävän öljymäinen vähän kampahaperon tapaan. Onkohan kukaan tunnistanut tällaista tuoksua tässä haperoporukassa?