Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Helttasieniä puistossa (Nurmihaprakas ja Suviseitikki nähtävästi)

Kävin tänään Lausteen puistoaluetta läpi ja törmäsin pariin vieraaseen helttasieneen, josta en äkkiseltään keksinyt mitä mahtaisivat olla.

Tapaus 1: ruskea lakin alusta jo nuorena, kasvoivat puiston reunassa väljässä koivikossa laajalla alueella ja runsaina. Suurimmilla lakki noin 5cm. Jalka hapera, katkesi itsestään kun maasta nosti.
Tapaus 2: aika paljon samaa näköä mutta tummempi ja heltat väljempiä. Samalla alueella ja samantyyppisessä maastossa mutta näitä oli vain kaksi. Näytti melko täysikasvuiselta mutta lakki vain noin 2cm. Jokin seitikki varmaankin?


Otin molemmista näytekappaleen mukaan jos lisäkuvia kaivataan.

1: nurmihaprakas

1 tykkäys

Samaa mieltä nurmihaprakkaasta, numero 2 voisi olla suviseitikki (Cortinarius vernus). Aika huonokuntoinen itiöemä, mutta ajankohta sulkee pääosan muista seitikeistä pois ja sen lajin tuntomerkkeihin tuo sopii.

1 tykkäys

Kiitos tunnistuksista. Suviseitikistä ei näytä olevan hirveästi havaintoja laji.fi joskin tällä suunnalla maata niitä on ollut, eikä kuvia myöskään (joskin muualta löytämäni kuvat kieltämättä hyvin samannäköisiä), voisin laittaa siitä havainnon jos ei ilmesty eriäviä mielipiteitä. Sopii ainakin hyvin että näyttää olevan kaikissa kuvissa siitepölyn peitossa kuin nytkin…

Tässä vielä pari kuvaa siitä lisää, oli kyllä päivän mittaan jo vähän kuivahtanut ja kutistunut, melkoinen helle päällä.


Poikkileikkaus: