Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Hiippo vailla nimeä

Vanhankaupunginlahden Keinumäellä eilen. Siitä pyöräparkista polkua tornin suuntaan parikymmentä metriä niin vasemmalle jää jotain lamokasvuisia sypressintapaisia puita joita en tunnista. Ikävästi arboretumin nimikyltti on poissa mutta kyseessä saattaisi olla joku tuijalaji. Tällä “lamotuijalla” kasvaa runsaasti katajamaljakkaita, tässä kuva paikalta viime syksyltä

Maljakkaita kuvatessa huomasin sammaloituneilla rungoilla/oksilla jotain pikkuruisia lämminsävyisiä hiippoja. Hiipoilla on voimakkaan johteiset heltat ja tämä sopisi hyvin risuhiippoon. Yritin näitä skoopata mutten löytänyt itiöitä ja kystideistä en oikein saanut tolkkua mutta jalan kystidit kyllä tuntuivat sopivan risuhiippoon. Tässä nyt ei skooppaustaitoni oikein riittäneet kun itiöitä ei löytynyt. Risuhiipon ei kyllä pitäisi kasvaa havupuilla eli epäilyttävä tapaus.

Toinen kyseeseen tuleva laji olisi jauhekaarnahiippo, Phloeomana clavata. Makropohjalta nämä sopisivat oikein hyvin taikka oikeastaan paljon paremmin jauhekaarnahiipoiksi. Tuo vaalean okranruskea olisi juuri oikea sävy, risuhiipot ovat kait kylmemmän sävyisiä. Kasvualusta sopisi myös hyvin kun hiippokirjassa sanotaan että “Growing solitary or in clusters on bark of coniferous wood or on coniferous litter (e. g. Thuja , Picea , Pinus , Juniperus”.

Laitoin nämä atlakseen epävarmoina risuhiippoina, mutta tekisi kyllä mieli nimetä nämä jauhekaarnahiipoiksi. Olisiko raadilla esittää arviota?

Kävin vielä läpi Pohjolan hiipot vähän laajemmalla kammalla, kun risuhiippo ei tähän kyllä meinaa natsata, ja kolmas vaihtoehto löytyi elikkä Mycena juniperina. Sitä tavataan katajilla mutta myös muilla sypressikasveilla. Lajista ei ole suomalaisia havaintoja mutta esim. Norjassa se on katajilla paikoitellen jopa runsas. Ei tuo Phloeomana clavata ole kyllä juurikaan yleisempi Suomessa, löytyy vain yksi dettaamaton havainto.

Harmi että talvi tuli tänne viime yönä. Voi olla että uusia näytteitä ei enää tänä syksynä saa. Minulla on vielä jäljellä yksi näyte tästä kummajaisesta. Kaipa sekin on nyt uhrattava skoopin alle.