Homelocephala vai jokin ihan muu? [Mycetaulus bipunctatus]

Rokuan jäkäläkankailla on näkynyt elokuun lopussa paljon pienenpieniä hyönteisiä. Katselin Lensiä, nettiä ja Lajin kuvia ja mietin voisiko tämä olla otsikossa mainittu Homelocephala - vai kenties jokin ihan muu? Hyönteiset heiluttelivat iloisesti siipiään ja joutuipa yksi hämähäkin suuhunkin, kun niitä sienestyksen lomassa seurasin.

Seioptera vibrans?

Veikkaisin Mycetaulus bipunctatus (Piophilidae)

Pahasti meni metsään arvaukseni, hain väärästä porukasta ja en oikein hahmottanut pienestä ruudusta etuselän väriä, no onneksi laji löytyi

Kiitos teille. :blush: Tuo Mycetaulus näyttääkin kyllä kuvissa samalta. Toki ensimmäinen lajiehdotuskin oli kiva kun sillä on suomenkielinen nimikin viittojakärpänen, mutta sen kerrotaan elävän luhtarannoilla. En löytänyt tietoa millaisissa ympäristöissä Mycetaulus bipunctatus elelee, mutta siitä oli kuitenkin Lajissa havainto tuolta samalta suunnalta. Viittaakohan Mycetaulus-nimi jotenkin sieniin…?

Mycetaulus bipunctatus on lähinnä kangasmetsien laji. Oikein arvasit, nimi viittaa sieniin ja on tässä tapauksessa ihan oikeassa: lajin toukat elävät sienillä (muistaakseni lähinnä maatuvilla tateilla, mutta saatan muistaa väärin).

Laji on melko yleinen koko Suomessa, mutta loppukesän melko huomaamattomana lentäjänä sitä ei moni huomaa.

1 Like

Kiitos Jere näistä lisätiedoista. :slight_smile: