Itselle uusi limasienilaji

on aina ilo. Vielä muutamia vuosia sitten niitä iloja oli usein, nykyisin harvemmin. Kun löydettyjä on yli 180 lajia yhdeltä paikkakunnalta n. 15 vuoteen (Suomen virallinen limasienilajimäärähän on nyt n. 250), uudet alkavat olla tiukassa.


Tämä risunpala löytyi 3.5.2021. Mikroskopia näytti tällaiselta:

Näillä on korkeutta 1,5-2 mm ja leveyttä n. 1 mm. Itiöt kokoluokkaa 10-12, nähdäkseni pieninystyisiä. Kapillitiossa on harvakseltaan pieniä torvimaisia päitä.

Mielestäni Meriderma atrofuscatum sopii sangen hyvin näille lajiksi ja saa numeron 183 löydettyjen lajieni listalla ja on tietenkin myös Suomelle uusi. Lajiluettelossahan oli vuonna 2020 vain Meriderma carestiae. Olen toimittanut Turkuun 3 muun Meriderma-lajin näytteet ja 5 muunkin Suomelle uuden lumensulamisrajan limasienen näytteet.

Meridermoista M. echinulatum, M. verrucosporum ja M. cribrarioides ovat vielä hakusessa, joskin nuo 2 viimeistä voivat jo löytyä kotikokoelmistani, sillä en pysty laitteillani näkemään kovin tarkasti itiöiden pintarakenteita.

Meridermoissa on vain muutama laji, joiden tunnistaminen voi onnistua ulkonäön perusteella, mutta mielestäni lajimääritys vaatii aina mikroskopian selvittämisen. Vastaani on tullut muutama yllätys, sillä olosuhteet voivat tehdä tepposensa ja esimerkiksi yleensä perällisellä lajilla ei olekaan perää …

2 tykkäystä