Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Joku Physarum?

Pari päivää sitten Helsingin keskuspuistossa koivun maapuulla yläpinnalla pienellä tuohettomalla pläntillä. Mikä tekee tuollaisia kimppuja

Vai olisiko tämä kuitenkin poikkeava P. leucopus (valkosolmunen)? Olen sitä kuvannut pari kertaa, mutta ei ole ollut tällaista kimppumuotoa tarjolla aikaisemmin.

Hei,

ensivaikutelmani: Physarales-jep, mutta olisiko kuitenkin joku Badhamia :hmm: On vähän outo sekä B. utricularikseksi että B. paniceaksi. Minulla ei ole kokemusta aivan kaikista Suomen limasienilajeista ja pelkästä kuvasta on joskus vaikea päätellä lajia. Pitäisi skoopata. Onko sinulla näyte?

Marja

Kiitos Marja, itsekin katselin Badhamioita mutta ei sieltäkään oikein löytynyt sopivia. Pikkuinen näyte on, ehtisitkö katsoa?

Henri

Hei,

enköhän ehdi jossain välissä. Kuivata näyte ja lähetä muutama pesäke tulemaan.

t: Marja

Hei,

otin pari kuvaa ja kuivatin näytteen.

Saatko näistä kuvista lajin vai laitanko näytteen postiin.

B. utricularis ja panicea on tulleet jo aiemmin kuvattua. En tiedä miten paljon nuo varioi mutta ei tämä oikein sovi kummankaan normiversioon.

Hei,

olisipa tuo osin peridionsa menettänyt menettänyt hieman enemmän, jotta kapillitio olisi paremmin näkyvissä. En valitettavsti pysty kuin veikkamaan B, paniceaksi. Sillähän voi kuvausten perusteella olla vaalea peräkin ja rykelmämuodostelma viittaa myös siihen. Ilman mikroskopiaa tälle määritykselleni täytyy asettaa jonkinasteista epävarmuutta…

Marja

Ok, kiitos. Kasvutapakin kyllä viittasi tuohon kaarnaputkiseen jota on tänä syksynä jonkin verran näkynyt. Jotenkin mieltänyt ne vaan sellaisiksi venkuroiksi enkä palloiksi, mutta ei tätä varmaan kannata skuupata. Olkoon kaarnaputkinen makromäärityksenä. Muuten täällä päin on ollut yllättävän vähän limasieniä, jotain toki aina löytyy mutta lajisto on niukkaa. Ei tietoakaan viime syksyn runsaudesta.