Jotenkin epäloogisia hakutuloksia

Tässä kolme eri hakua, kaikki rajattuna omiin havaintoihin. Kaikilla hauilla yritän vain saada listattua omat havaintoni suvusta Dacrymyces. Rajaukset näissä kolmessa haussa eroavat vain tuon lajinimen osalta.

Onkohan tässä jotain häikkää hakualgoritmeissa? Ymmärrän että Dacrymyces capitatus ei ole taksoni ja siksi palautuu vain merkkijonohaulla. Vaikea näitä hakutuloksia on silti tulkita. Nyt ei oikein tiedä mihin hakutulokseen voisi luottaa ellei sitten hae kaikkia lajeja erikseen.

Kokeileppa hakea “Dacrymyces*” (eli tähti perään ennen enterin painamista)

Tämä ei sitten ota mukaan suomenkielisellä nimellä ilmoitettuja havaintoja, ainoastaa niitä joissa ilmoitettu nimi alkaa halutulla merkkijonolla.

Paras ratkaisu olisi lisätä nämä taksonit Lajitietokeskuksen taksonomiaan

Toiseksi paras olisi, että hakisimme tuntemattomia nimiä kansainvälisistä lajiluetteloista (GBIF-backbone taksonomia), mutta tämä on jäissä tällä hetkellä.

Esko / Lajitietokeskus

Sinulla olikin jo tähtihaku

Mitenkäs tällainen?

https://laji.fi/observation/list?target=Dacrymyces*,MX.205068

edit: Tämän saa aikaan kirjoittamalla lajinimihakuun Dacrymyces ja valitsemalla sen hiirellä, ja sitten vielä uudestaan kirjoittamalla Dacrymyces* ja painamalla enteriä

Viimeinen noista kolmesta hausta on nimenomaan haku “Dacrymyces*” eli merkkijonohaku.

Tuostakin jää uupumaan yksi havainto eli toinen havainto ruskotipakasta.

Jokainen noista neljästä hausta palauttaa eri listan eikä kyse ole vain taksoni/ei-taksoni eroista.

“Tämä ei sitten ota mukaan suomenkielisellä nimellä ilmoitettuja havaintoja, ainoastaa niitä joissa ilmoitettu nimi alkaa halutulla merkkijonolla.”

Tämäkin on hieman epäloogista koska jos haetaan lajinimistä merkkijonoa “Dacrymyces” niin silloin haetaan nimenomaan osumia tieteellisellä nimellä. Havainnothan on voitu ilmoittaa vaikka saameksi.

Ruskotipakka on nykyään suvussa Cerinomyces.

Juu mutta siinä on synonyymiohjaus vanhaan Dacrymyces enatus nimeen. Jos haen omiani nimellä “Dacrymyces enatus” palauttaa haku kaksi havaintoani ruskotipakasta, jos haen nimellä “Dacrymyces” ei haku palauta yhtään ruskotipakkaani, jos taas haen merkkijonolla “Dacrymyces*” palauttaa haku vain yhden ruskotipakkani.

Varmaan tässä joku logiikka on mutta vaikeasti aukeava. Mielestäni olisi loogista että kaikki nuo kolme eri hakua palauttaisivat samat ruskotipakat.

Dacrymyces enatus on edelleen olemassa muttei Cerinomyces aeneuksen synonyymi; se on amerikkalainen laji. D. enatus s. auct. eur. on nykyään C. aeneus.