Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Jyväsvahakas

Löysin Kaarinan saaristosta muutaman itiöemän kasvuston tällaista hyvin mustavahakkaan tapaista vahakasta, sen näköislajit kaikki syötäviä niin kotona vasta tutkin tarkemmin että mikä tämä olisi ja totesin että tämähän näyttää ainakin minun mielestäni lähinnä nokivahakkaalta.

Nämä olivat aiemmin löytämiäni mustavahakkaita vähän pienempiä (isoimmalla lakki alle 6cm) ja harmaamman värisiä eikä selkeää mustempaa keskustaa kaikilla. Kasvoi väljässä puhtaassa kuusimetsässä jossa matala sammalpeite. Lienenkö oikeassa tunnistuksessa?
Nokivahakas näyttää olevan merkitty erittäin uhanalaiseksi. Tarkistin luonnonsuojelualueet ja kyseistä aluetta ei ole merkitty suojelukohteeksi. Jos tämä on on nokivahakas, pitäisikö löydöstä ilmoittaa jonnekin (mihin?) alueen arviointia varten? Näyttää tällä hetkellä alueelta johon voi hyvin tulla tontteja päälle.

Enpä nokivahakasta tunne, mutta kuvista minulle tulee mieleen jyväsvahakas.

2 tykkäystä

Kiitos hyvästä bongauksesta!

Katsoin kuvia jyväsvahakkaasta ja totesin että näyttää tosiaan todella samanlaiselta kuin nokivahakas, isoimapana erona että nokivahakkaassa jalka melko kuvioton / pitkäsäikeinen kun taas jyväsvahakkaalla kevyen suomuinen.

Pikaisesti katsomalla kuvissani näkyi suomuja eli tuo täsmäisi, mutta kun kävin erän tarkemmin läpi varmistaakseni tuon, totesin että tässä taitaakin olla kahta eri vahakasta.

Erittelin nämä nimittäin tuon jalan kuvion mukaan ja totesin että sen tehtyäni myös lakkien sävyssä pieni ero näiden ryhmien välissä, jyväsvahakkaan(?) ollessa tummempilakkinen:

Suomuinen jalka (jyväsvahakas?)

Suomuton jalka (nokivahakas?)

Sävyero lakeissa havaittavissa:

Tällä perusteella uskoisin että suurin osa näistä oli tosiaan jyväsvahakasta mutta alkuperäinen veikkaukseni nokivahakkaasta saattaisi silti olla osuva noista viidestä muusta (tai sitten ne ovat vielä joku muu vahakaslaji)?

Jotenkin en oikein usko nokivahakkaaseen. Jyväsvahakas on hyvin yleinen juuri tähän aikaan vuodesta, ja sellainen tuntuma on että nuo kaikki menisivät jyväsvahakkaisiin. Toki tuoksuvahakas on sitten hiukan tämän tyyppinen ja melko valkojalkainen, mutta sen lakki on harmaampi ja luulisi sen tuoksunkin huomaavan.

1 tykkäys

Kiitos kommentista. Haju näillä kaikilla on aika olematon joten en tosiaan tuoksuvahakasta usko. Eli lasketaan mielenkiintoiseksi variantiksi että osalta voi jalasta puuttua kuviot, ja oletetaan että kaikki jyväsvahakkaita.