Kummatkin kuvattu 21.08.2018 Auroran puistossa Espoossa.
Tämä ensimmäinen löytyi metsäalueelta vanhalta suurelta kuusen kannolta. Ainoa laji jonka olen tähän keksinyt on pohjankääpä mutta eipä ole vastaavaa kuvaa löytynyt mistään enkä ole lainkaan varma lajista.
Tämä kasvoi puiston puolella. Lähellä oli iso tammi ja tulkitsin käävan kasvavan tammella, Lähimpään (isoon) mäntyyn oli matkaa ehkä n. 30 metriä. Löysin alueelta sekä parit karhunkäävät että useita rikkikääpiä. Tämän kait täytyy olla rikkikääpä vaikka ei nyt ihan se tavanomainen muoto ja kasvupaikka?
Mainittakoon että Träskändan eli Auroran puistosta on tehty useampikin kääpäselvitys ja myös ihan tuore selvitys 2017. Ja mikä parasta selvityksistä on myös julkaistu mukavan helppolukuinen raportti jossa on mukana täydelliset listat alueella havaituista käävistä. Tämä on melkoista luksusta kääpiä opiskelevalle ja helpottaa mukavasti opiskelua. En keksi miten saan tuohon pdf:ään suoran linkin, mutta tässä Googlehaussa se on ylimmäisenä
https://www.google.fi/search?ei=3neBW-moOurqrgT2gp6oCg&q=Träskända+lajistoselvitykset+2017&oq=Träskända+lajistoselvitykset+2017&gs_l=psy-ab.3..35i39k1.2677.9177.0.10136.4.4.0.0.0.0.100.381.3j1.4.0....0...1.1.64.psy-ab..0.3.286....0.jprx73rP53c
Oliko tuossa pohjankääväksi epäilemässäsi sienessä näkyvissä pillit? Kuvasta sitä ei pysty erottamaan.
Jälkimmäisestä kuvasta tulee mieleeni kantokäävän mahdollisuus. Puun yläpinnalla se kasvaa tuommoisena kasvustona ja värikin sopii sille.
Kävi niin tuon “pohjankäävän” kanssa että kannossa oli myös ampparipesä jota en huomannut ja ennen kuin ehdin kääpiä tarkemmin tutkia sain ampparit kimppuuni ja 4 pistoa. Palasin kuitenkin urheasti paikalle kuvaamaan tuon 200 millisellä putkella mutta en uskaltanut enää mennä lähitaisteluetäisyydelle! Käyn kyllä paikalla varmasti uudestaan ja tutkin sitten käävät tarkemmin. Kroppasin kuvasta detaljeja, eivät kovin hyvin näy mutta pikkusen aprikoosiin vivahtavat pallukat vaikuttavat lähinnä “nukkaisilta”
Kantokääpää en osannut yhtään arvata tässä mahdollisuudeksi. Olen kyllä nuoria kantokääpiä kuvaillut ja sormeillut useasti ja tuollakin retkellä muutamia nuoria kasvustoja kuvasin. Täytyy käydä tätäkin sitten tarkemmin tutklimassa, jos vain säilyy polun vieressä. Tuo on aika kookas, varmaan reilut 20 senttiä halkaisijaltaan.
Kävin tänään tutkimassa näitä tarkemmin. Jälkimmäinen oli rikkikääpä. Joku oli sen potkaissut irti alustastaan ja kuvasin sen alapinnan
Tuo ensimmäinen lienee myös joku yleinen laji koska löysin vastaavan mennä viikolla Helsingin Haltialan aarnialueelta samanlaiselta massiiviselta parimetriseltä kuusen tuulenkaatokannolta. En kuitenkaan ole onnistunut löytämään kuvia tällaisesta kasvustosta. Lieneekö edes kääpä? Kuvasin tämän tarkemmin nyt Auroran puistosta
Yritin irroittaa yhtä puukolla pallukan tyveltä vääntämällä ja sehän paljasti että nämä pallukat kasvavat hevosmuurahaisten koloista rihmaston muodostaman “jalan” päässä.
Halkaisin yhden puukolla, tässä pallukan poikkileikkaus.
Kyllä nuo ovat nuoria pohjankääpiä. Ovat tuolla paikalla hyvinkin runsaita.
1 tykkäys
Kiitos Mikko, alkoi jo epäilyttää tuo pohjankääpämääritykseni. Sain muuten tänään 6 ampparinpistoa lisää. En kuitenkaan tältä kannolta vaan muutaman sadan metrin päässä keskellä ryteikköä kun yhtä sientä kuvailin. Amppareita on nyt todella paljon ja ovat äkäisiä. Nämäkin seurasivat minua toista sataa metriä kun pötkin pakoon ja pistivät housujen läpi. Jos on allerginen kannattaa olla nyt varovainen kun könyää puskia sienien perässä.