Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kaksi minulle oudompaa rouskua Sipoon Hindsbystä

Siis tänään 13.09 kuvattuja.

  1. Kuusivaltaisessa sekametsässä kuusen alla, koivuja myös lähellä. Ei mitään pähkinää/tammea/lehmusta. Maku mieto. Selvästi kellertävät/rusehtavat heltat, ei näy ihan kunnolla kuvassa. Jalassa ei mitään “kuoppatäpliä”. Ei kait oikein saa keltahelttarouskuksi eikä nurmirouskuksi? Ja sitten en enää keksi vaihtoehtoja kun ei ole rouskukirjaa käytössä.

  1. Hyvin märällä suopainanteella. Tuumasin ensin että korpirouskua ja violettia väriäkin tuntui heltoissa näkyvän, mutta tarkempi tutkimus osoitti että violettia oli vain helttojen terissä. Joku 5 minsaa odottelin rikottujen helttojen värjääntymistä mutta ei muuttunut violetiksi ja maito oli puhtaan valkoista. Olisko tämä nyt kuitenkin joku korpirouskun variaatio vai kenties jotain ihan muuta?

Kaiketi tuo eka kuitenkin nurmirousku on. En tosin osaa sanoa, onko rusonurmirousku nykykäsityksen mukaan validi laji ja miten sen erottaa nurmirouskusta.

Ei tuosta jälkimmäisestä kai rouskukirjankaan avulla tule muita vaihtoehtoja mieleen kuin korpi- tai harmaarousku. Ehkä noiden heltanterien perusteella mieluummin korpirousku, ja on ainakin jalan limaisuudessa näiden välillä eroa.

Kiitos Mikko, varmaankin kuten ehdotit. Aika pitkään kyllä mutustelin tuota nurmirouskua enkä mitään kirpeyttä löytänyt, mutta oli sadekeli joka ehkä vaikutti makuun.

Moi Henri,

ykköseen vielä: olen pahoillani etten tajunnut tuota makukommenttia! Voisi olla ehkä hyvä vilkaista sellaista lajia kuin pohjanrousku Lactarius subcircellatus, joka on aika lailla nurmirouskun näköinen, mutta heltat kellertävämmät ja maku mieto. Se on pääsääntöisesti pohjoisen Suomen laji, mutta yksittäisiä havaintoja lienee myös etelästä.

Pohjanrouskua kyllä tuumailin. Näytettä ei ole, itiökoko erottaisi nurmirouskusta kait aika helposti. Katsoin myös Ruotsin ja Norjan havainnot pohjanrouskusta eikä näissä ollut samaa pohjoispainotteisuutta kuin Suomen havainnoissa. Norjan osalta vuoristoisuus kyllä hämärtää kuvaa. Eestistä ei ollut kirjattuja havaintoja.

Yritin maastossa sovitella näitä nurmirouskuiksi mutta ei oikein onnistunut. Malto oli pehmeämpää, nurmirousku on napsakka ja miltei rapsahtava, tosin avasin vain nuoren itiöemän. Malto oli tuolla kyllä valkoista. Lakeissa ei ollut lainkaan violetteja/liloja sävyjä vaan oli kauniisti puhtaan ruskeat sävyt ja vanhemman itiöemän helttojen sävy oli vaalean rusehtava. Biotooppikaan ei ollut nurmirouskulle tyypillinen, ei mitään polun reunaa taikka heinää vaan aika synkkää ja suht koskematonta lahopuustoista kuusivaltaista sekametsää. Ja oli tosiaan aivan mieto.

Olis pikkusen työlästä hakea näyte. Taitaa jäädä epävarmaksi tämän laji.