Kallikka vai kaunolakki vai jotain ihan muuta?

Keräsin 22.07. Pieksämäen Ankelesta kalkkivaikutteisesta istutuskuusikosta sammaloituneelta lahopuulta tällaisia pieniä ruskeita sieniä joita en tuntenut.

Tsekkasin itiöt jotka olivat minikokokoisia, suunnilleen 4 x 2.5. Mitään kystidien näköisiä ei heltan terässä näkynyt.

Lähinnä tuosta tulisi mieleen joku Gymnopiluksen tapainen mutta niillä itiöt ovat ihan eri luokkaa. Toinen mieleen tuleva olisi mattalakit mutta ei taida sielläkään olla mitään pieni-itiöisiä tarjolla? Mieleen tulee myös kaunolakit ja niillä olisikin sopivan pienet itiöt.

Lopulta ajauduin tutkimaan sukua Callistosporium. Siellä olisi laji nimeltä C. pinicola johon tämä voisi sopia.

Testasin vielä KOH-reaktioita. Lakin pinta muuttui 3% KOHista mustaksi (tai tumman violetiksi) ja aluslasille muussattu lakinpala värjäytyi osittain ruskeanpunaiseksi. Tällainen KOH-reaktio löytyy kallikoilta mutta löytyiskö myös esim kääpiökaunolakilta?

Voisko tuo olla Callistosporium vai onko kuitenkin kääpiökaunolakki vai löytyisikö vielä joku muu vaihtoehto?

Voisi vaikka olla C. pinicola. Itökuva on niin pieni, ettei oikein pääse näkemään onko siinä värillinen pallukka kuolleissa itiöissä.

Se toi mieleen, että näin aiemmin viikolla jotakin hyvin samantapaista. Kun yritin kuvata hyökkäsi äkkiä rungon tyvestä päälle ampiaisparvi, joten jouduin pakenemaan pikavauhtia. Yritin uudestaan mutta samalla tuloksella. Täytynee keksiä joku strategia miten sinne pääsee…

Itsekin tänään vetäydyin hitaasti taka-askelin kun astuin miltei maa-ampiaispesän päälle. Ne on todella kenkkuja otuksia eivätkä luovuta kun hyökkäävät.

Testasin tätä omaani lisää KOHissa ja on kuitenkin Calocybe fallax (tai joku niistä kääpiökaunolakeista). Pelkkä palanen heltan terää ei värjäytynyt KOHissa lainkaan. Ilmeisesti lakin pintakelmussa on jotain pigmenttejä jotka muussattuna voivat värjätä näytettä paikoin hieman rusehtavan punaiseksi. Kallikoilla pitäisi heltan teränkin värjäytyä ruusunpunaiseksi - löysin yhden kuvan tästä joka selvensi asiaa.

Tämä pari Calocybe cerina/Callistosporium pinicola on kyllä aika kinkkinen. Aiheesta on kiinnostava artikkelikin

A confusing duo: Calocybe cerina and Callistosporium pinicola

https://www.researchgate.net/publication/281023029_A_confusing_duo_Calocybe_cerina_and_Callistosporium_pinicola_Agaricales/link/574b7ff808ae5bf2e63f3b3c/download

Jos nyt jotakuta kiinnostaa niin C. pinicolasta löytyy myös aika perinpohjainen kuvaus

https://www.researchgate.net/publication/270566028_Callistosporium_pinicola_Basidiomycota_a_fungus_species_new_to_Poland

C. pinicolaa on ilmoitettu Ruotsin artfaktaan jonnin verran ja FTE:ssä epäillään sen olevan leviämässä pohjoiseen. Joten voisi hyvin löytyä Suomestakin. Pitää vaan testata “kääpiökaunolakit” KOHilla. Makro- tai mikropohjalta niitä ei ole helppo erottaa ilman KOH-testiä.